Sådan far sådan dotter

När Ida Åström, 20, skulle välja gymnasielinje dök hennes far Håkans jobb upp i huvudet. Nu har hon 1 000 timmar kvar innan gesällprovet kan göras och hon därmed kan gå ut som färdig målare. Fram till dess följer hon pappa Håkan tätt i fotspåren på jobbet.

Höjdare. Ida Åström tycker att arbetet som målare är väldigt givande. Här assisterar pappa Håkan henne. Ibland är situationen den omvända. ”Det är kul hjälpas åt och hitta lösningar tillsammans”.

Höjdare. Ida Åström tycker att arbetet som målare är väldigt givande. Här assisterar pappa Håkan henne. Ibland är situationen den omvända. ”Det är kul hjälpas åt och hitta lösningar tillsammans”.

Foto: Viktoria Berglund

Kultur och Nöje2015-12-12 05:00

Det är en onsdag i december. Ida Åström har åkt i en bil till jobbet, hennes far Håkan i en annan.

– Det var lite strul där innan jag flyttade hemifrån ifjol och vi åkte ihop till jobbet. Farsan vill liksom gå upp helt sjukt tidigt, äta ordentligt och vara på plats en kvart eller tjugo minuter före jobbet börjar. Jag vill bara upp fem minuter innan jag ska fara och dra iväg direkt.

Det här berättar Ida Åström och det är lätt höra att det hela handlar om två olika generationer.

– Jo men, jag är väl en sån där som vill komma i god tid och hinna dricka en kopp kaffe i lugn och ro innan arbetsdagen drar igång. Ungdomen är en annan, säger Håkan Åström som jobbat som målare i 35 år.

Då, när han gick ut gymnasiet behövdes inga gesällprov göras efter ett visst antal arbetade timmar, det vara bara att stega rakt ut på marknaden. För hans dotter Ida, som gick ut gymnasiet år 2013, är läget ett annat.

– ­Nu gäller det att få ihop 1000 timmar till innan jag är uppe i 5950 arbetade timmar och därmed kan göra gesällen, säger hon som nu följer hack i häl bakom pappa Håkan och de andra på firman där han jobbar.

Att vara tjej i måleribranschen blir allt vanligare. När Ida gick gymnasiet var gruppen på åtta personer fördelade på lika antal killar som tjejer. Att det blev just måleri för henne var ingen uttänkt strategi direkt, men hon har alltid vetat att hon vill jobba praktiskt.

– Sedan har man ju sett farsan sedan barnsben och hur han fixat och målat där hemma. Jag minns när han målade kylskåp och frys. Det var häftigt, säger Ida.

– Ja, det är sånt där som inte görs så mycket numer. Ådringsmålning. Jädra kul grej, säger Håkan.

Att vara far och dotter på jobbet är något de bara ser positivt på.

­– Vi har det bra. Vi är dessutom lite vana att vara i samma sammanhang. Farsan var länge min fotbollstränare, bland annat.

Enda gången Ida blir irriterad på honom är när han inte verkar förstå att hon är 20 år och klarar av att stå på egna ben.

– Ibland pratar han till mig som om jag vore tre år.

– Nähä, det gör jag väl inte! Men det är klart, det här jobbandet gör ju att man börjar förstå att man har rätt så stora barn nu, säger Håkan och ler mot dottern jämte honom vid fikabordet.

Han har inte haft något emot att dottern går i hans fotspår rent yrkesmässigt men han menar att arbetet är ett helt annat i dag än när han började.

Förr innehöll yrket fler moment i ett och samma projekt då man gjorde skåpluckor, dörrar, karmar och mycket annat, för att idag mest handla om takmålning och tapeter.

– Då, på 80-talet, kunde ett jobb få ta upp emot 14 dagar. Idag ska samma sorts jobb ta max tre dar. Så det är klart, hon går en tuffare bransch till mötes än jag. Men det ska nog gå bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!