Så har allsångssommaren varit: "Blir som en bekant vän"

Ödsligt och konstigt men mer fullmatat än någonsin. Allsång på Skansen lider mot sitt slut efter en annorlunda sommar.

Allsångscenen 2020 utan publik.

Allsångscenen 2020 utan publik.

Foto: Erik Simander/TT

Kultur och Nöje2020-08-11 13:38

Coronapandemin kom och satte stopp för många produktioner och nöjesevenemanget, men ett av Sveriges mest populära, Allsång på Skansen har levt vidare. Om än i en anpassad form. 

Måttsundsbon Britta Bergström har ett välkänt namn i branschen och har under många år körat i stora produktioner som Melodifestivalen, Så mycket bättre och inte minst Allsång på Skansen. 

Undre tisdagskvällen hålls säsongens finalavsnitt. Hon berättar att det i början av sommaren kändes det "ödsligt" och "konstigt" utan den sedvanliga publiken, men att det med tiden har blivit en lyckad säsong.

– Med facit i hand och när man blickar i backspegeln tycker jag att vi har fått ihop väldigt fina program. Det är till och med folk som har sagt att det ser bättre ut utan publiken (skratt). 

Med avsaknaden av publiken har konceptet behövt bli mer "fullmatat". 

– Det är inga långa applåder mellan varje låt utan det är mer pang på nästa nummer för att det inte ska kännas ödsligt. Jag upplever att det är mer att göra inför varje avsnitt, större antal låtar och mer fullspäckade program.

Förutom att Skansen är tommare än i vanliga fall har produktionen gjort fler förändringar för att minska smittspridningen. Bland annat tas temperaturen på alla två gånger om dagen för att säkerhetsställa att ingen har feber, och personalen åtskiljs från de som gästar programmet, berättar Britta Bergström. 

Hon är glad att säsongen har gått att genomföra och tror att Allsång på Skansen har en "stor betydelse" för Sveriges befolkning.

– Kanske än mer i år när vi har varit så isolerade, det blir som en bekant vän som kommer förbi varje tisdagskväll. Man får sjunga med, låta sig underhållas och släppa vissa sorger och bördor.

Hur är känslorna inför säsongens sista avsnitt?

– Det känns alltid vemodigt när hösten kommer och vi skiljs åt. Kanske lite extra i år för att det är så ovisst för alla vad som händer. 

Likt många andra som arbetar i underhållningsbranschen har Britta Bergström påverkats av inställda evenemang och restriktionerna på max 50 personer vid allmänna sammankomster.

– Det är en orolig situation, man blir påmind om hur skör vår bransch är och hur skört det är att vara egenföretagare.

Hon tycker att restriktionerna ska ses över.

– Kan man sitta på ett flygplan med munskydd och anse att det ska vara säkert kan man väl sitta på en teaterföreställning med munskydd?

Karta: Skansen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!