S vill lyfta kulturen

Socialdemokraterna vill göra kulturen till en valfråga. Men i höstens skuggbudget bjöd partiet över regeringen med endast fyra procent. "Det handlar inte bara om pengar", säger Leif Pagrotsky.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-04-20 06:00
När den socialdemokratiska partikongressen bestämde sig för att göra kulturpolitiken till en valfråga sågs det som en ny markering. Men räcker det att Mona Sahlin säger sig villig att lyfta kulturen? Varför inte anslå en ny miljard, menade socialdemokraten Carl Tham. Det vill säga tre gånger mer än de 270 miljoner partiet ville plussa på regeringens kulturbudget från i höstas.
- Alla ansvariga för ett sakområde vill ha mer pengar, även jag. Jag skulle inte tacka nej, men jag sitter inte i en intervju och lovar, jag är talesman för kulturfrågorna och jag måste vara försiktig med privat tyckande, säger Leif Pagrotsky.

Vältaligt lägger han ut texten om kulturens viktigaste funktioner i ett samhälle; den hjälper oss att förstå oss själva och andra. Den ger oss upplevelser bortom det som går att formulera, men kan också öppna våra ögon för brister och väcka engagemang. På frågan vilken kulturens viktigaste funktion är för honom själv blir han kortfattad.
- Förströelse och stimulans, inspiration. Man ska inte underskatta förströelsen. Om du vill ha ett längre svar kan jag säga att den utvecklar mig som människa. Utan att läsa, se film och teater skulle jag inte vara den jag är. Min vardag skulle vara fattigare.
Leif Pagrotsky är uppvuxen med sin mor som arbetade som pianist. Hon gav lektioner och arbetade med instuderingar bland annat på Stora Teatern i Göteborg.
- Kulturen var en naturlig del i min miljö, det var inte så att jag blev vuxen och så trillade polletten ner.

Han blir gärna kulturminister igen. Alliansens kulturpolitik avfärdar han som viljelös, vårbudgeten beskriver han som "en suck, ett vakuum". Här finns inget valfläsk åt kulturen, menar han.
Men att S förslog 270 miljoner mer än regeringens 6,47 miljarder till kulturen för 2010 betyder inte att just den höjningen blir verklighet om de rödgröna vinner valet. Utan att vilja föregå de stundande förhandlingarna med V och MP säger sig Leif Pagrotsky hoppas på mer.
- Jag hoppas att det är en siffra jag kan försvara, det kanske till och med kan bli större utfästelser på vissa områden.

De vallöften som gjorts hittills och den politik Socialdemokraterna bedrivit i opposition kan sammanfattas som mer pengar till traditionella S-åtgärder.
Gratis inträde på de statliga museerna ska återinföras.
- Museerna kostar en miljard, biljettintäkterna ger cirka 25 miljoner kronor, det är ett litet belopp som förra gången gav en väldigt stor ökning i den nytta som museerna gör.
Den motion som lades fram i höstas innehåller en förnyad satsning på att vårda kulturarvet och göra det tillgängligt, så kallade accesspengar, men också statliga medel till kommunala äldreboenden som vill ge de gamla kulturupplevelser. Likaså till de kommunala musik- och kulturskolor vars avgifter inte överskrider genomsnittet.
Vilket är genomsnittet?
- Det kan jag inte svara på nu, men det har höjts kraftigt under den här mandatperioden. Det här är en fråga vi driver som parti. Det tar sig uttryck i att de tio kommuner i dag som har lägst avgift styrs av de rödgröna och de som har högst av moderaterna.
Kungliga Operan då? Hur ser Socialdemokraterna på behoven i den gamla nedslitna byggnaden och på önskemålen om en ny, modern till den kanske minst folkliga statliga institutionen?
- Kulturministern har haft fyra år på sig att flytta frågan framåt och inte kommit någonstans.
Men hur långt har ni kommit?
- Vi har bildat en rödgrön grupp nu, och vi ska ge något slags besked. Jag tycker Stockholm förtjänar en bättre opera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!