Reportagen tar plats i höstens utgivning

Reportageboken hör inte längre till det förgångna. I höstens bokskörd är samhällsböckerna en stor genre. I skönlitteraturen är Bodil Malmsten, Majgull Axelsson och P O Enquist några av de relativt få stora namnen.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Kultur och Nöje2008-05-08 06:00
Det stora reportaget ryms inte längre i dagstidningarna, men har återuppstått i bokform och blivit en genre som förlagen satsar alltmer på. I höstens böcker handlar det bland annat om turistindustrin, ett dykdrama i Norge och den privata militära Irakstyrkan Blackwater.
- Vi hade en väldig framgång med reportageboken Svensk maffia, den sålde enormt bra. Det är roligt att reportageböckerna fungerar även om de sällan blir bästsäljare. Det är samtida frågor som är väl så angelägna, säger Per Faustino, fackbokschef på Norstedts.
Hans förlag satsar bland annat på ännu en bok av Lasse Wierup som skrev Svensk maffia. Den här gången skriver han om Stockholmspolisens okonventionella arbetsmetoder i Infiltratören.

Den reportagebok som gissningsvis kommer att bli mest omdebatterad står Gellert Tamas för, som tidigare skrivit bästsäljaren Lasermannen. De apatiska - om makt, myter och manipulation handlar om mediernas hantering av de så kallade apatiska barnen, en bevakning som Tamas menar byggde på fördomar och vandringssägner.
Mats-Eric Nilsson följer upp framgångsrika Den hemlige kocken med ännu en skräckskildring av den svenska livsmedelsindustrin. I Äkta vara guidar han konsumenten rätt bland stabiliseringsmedel, smakförstärkare, aromämnen, färgämnen och mer "äkta" råvaror.
Vid sidan av reportageböckerna är även biografierna på stark uppgång, säger Per Faustino. Om vi nyligen kunnat läsa om Barack Obama och Hillary Clinton ligger fokus i höst på de svenska politikerna - en bok om Fredrik Reinfeldt och en om Mona Sahlin. Pär Nuder berättar själv om åren med Göran Persson och Benazir Bhuttos sista bok Försoning har översatts.
- Biografier var en stor genre på 80-talet men sedan mattades intresset av. Nu är även historiska biografier populära. Det kommer åtminstone tre Hitlerbiografier i höst. Vi hade enorma framgångar med Montefiores Stalinbiografi förra hösten, säger Per Faustino.
Höstens skönlitteratur bjuder inte på några kioskvältare, men väl flera tunga namn. P O Enquist sällar sig till de många manliga kulturpersonligheterna som blickar bakåt.
I Ett annat liv skriver han om sig själv i tredje person, den lovande höjdhopparen från Hjoggböle. Och Bodil Malmsten har skrivit Sista boken från Finistère, om "det lilla fina vanliga skitlivet som dagligen brakar ihop efter det att den stora katastrofen klingat ut".
Japanen Haruki Murakami har skrivit en för honom tunn roman, Sputnikälskling, och Orhan Pamuks debutroman kommer på svenska. Herr Cevet och hans söner är en släktkrönika med utgångspunkt i några viktiga årtal i Turkiets historia.
Höjdpunkterna inom poesin är Katarina Frostenson, med nya diktsamlingen Tal och regn, och Bruno K Öijer, vars samling Svart som silver är hans första bok sedan 2001.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!