Raubtier krigar mot tiden

Raubtier laddar om - och söker ny basist.I höst spelar Haparandas hårda rocksensation in uppföljaren till succédebuten. - Just nu krigar vi mot tiden, säger frontmannen Pär Hulkoff.

Foto:

Kultur och Nöje2009-09-07 06:00
Raubtier har forcerat fram som en stridsvagn det senaste året. Första skivan Det finns bara krig nådde ut till en stor publik, delvis tack vare reklamradions entusiastiska uppbackning, och i dagsläget har singeln Kamphund över 250 000 visningar på Youtube.
- Det har smällt till rejält. Vi har nästan blivit folkliga, trots att vi borde vara för extrema för det, säger sångaren Pär Hulkoff.
"Jag har korkat igen"
Under sommaren gjorde bandet ett tiotal spelningar, bland annat på Hultsfredsfestivalen.
- Teaterladan var smockfull, en otrolig upplevelse. Det var sånt man fantiserade om när man var 13 år och ville bli gitarrhjälte.
Men turnélivets partytillvaro har också en baksida.
- Det har varit nog så röjigt i perioder. Nu har jag beslutat mig för att "korka igen". Jag har lessnat på alkohol. Det är så slitigt att komma tillbaka till det verkliga livet efter turnéerna, säger Pär som till vardags arbetar som gitarrinstruktör inom Kulturskolan i Haparanda.
Ångestdrivna låtar
Basisten Thorbjörn "Joey" Englund mådde inte bra av det hektiska turnerandet och bestämde sig för att hoppa av efter sommaren.
- Vi börjar alla vara i 30-årsåldern och "Joey" hamnade i ett vägskäl. Han vill leva ett lugnt liv.
I samarbete med radiokanalen Bandit Rock letar de nu en lämplig ersättare.
- De sökande är av högst varierande kvalitet. Vi behöver någon som har varit med ett tag, ingen 17-åring utan någon med mycket turnévana.
Samtidigt har Pär Ulkoff och andra originalmedlemmen Mattias "Buffeln" Lind börjat skriva låtar till Raubtiers andra skiva.
- Vi kommer att låta både tyngre och mer melodiösa. Låtarna är ångestdrivna efter separationer, texterna berör mer vardagliga ämnen. Men vi kommer alltid att göra "stridsvagnsrock".
"Underhållning"
Debutalbumets explosiva industrimetall, i kombination med de brutala texterna, gav Raubtier en krigisk machoimage, medvetet förstärkt på skivomslag och i videorna.
Konceptet byggde delvis på Hulkoffs egna erfarenheter från sitt tidigare jobb inom det militära.
- Jag var yrkesanställd knekt, sysslade med kulsprutor och liknande. Sen är man präglad av uppväxten i Tornedalen. De flesta har far- och morföräldrar som stred i kriget, antingen som frivilliga eller som finska medborgare.
- Men tematiken ska inte tas på stort allvar. Det är underhållning vi sysslar med, säger Pär Hulkoff.
Han jämför med ett av sina stora favoritband, Laibach från krigshärjade Jugoslavien.
- Även de hade en auktoritär, fascistisk framtoning medan budskapet var totalt annorlunda.
Vilka krig utkämpar ni för tillfället?
- Just nu krigar vi mot tiden. Vi har dragit igång mycket och viljestyrkan sätts på prov när allting kör ihop sig.
Tysklandsturné?
Utöver skivinspelning väntar en längre höstturné. Dessutom hägrar Tyskland i horisonten.
- De verkar väldigt intresserade där. Det finns en stor marknad för hårdrock i Tyskland.
Det blir BD Pop som släpper Raubtiers nya skiva, precis som debuten. Enligt uppgifter till NSD har dock samarbetet knakat ordentligt i fogarna.
- Ingen kommentar, säger Pär Hulkoff.
Men ni är inte helt nöjda med BD Pop?
- Vi hade ett möte och drog ett streck över det förgångna. Nu siktar vi på nya plattan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!