Råbarkade tysta män

Bodensonen Jonas Selberg Augustsén, 35, är ett av länets hopp på Göteborgs filmfestival.Nästa vecka visas hans novellfilm "Höstmannen", med dialog på meänkieli.- Jag har planer på att göra film på alla fem minoritetsspråken, säger han.

Råbarkade, tystlåtna män. Skådespelarna Anton Raukola och Adam Huuva spelar huvudrollerna i Jonas Selberg Augustséns nya film "Höstmannen", inspelad i Övertorneå med dialog på meänkieli. Nästa vecka visas den på Göteborgs filmfestival.

Råbarkade, tystlåtna män. Skådespelarna Anton Raukola och Adam Huuva spelar huvudrollerna i Jonas Selberg Augustséns nya film "Höstmannen", inspelad i Övertorneå med dialog på meänkieli. Nästa vecka visas den på Göteborgs filmfestival.

Foto:

Kultur och Nöje2010-01-29 06:00

Regissören och mansuförfattaren Jonas Selberg Augustsén, norrbottning i exil i Stockholm, nådde framgång redan med den prisbelönta dokumentären Trädälskaren från 2008.
Nu följer han upp den med Höstmannen, en novellfilm som spelades in i Övertorneå under hösten.
- Vi var där i en månad, själva inspelningsperioden var intensiv. En fantastisk plats att jobba på, väldigt trevliga människor, säger han.
Manusidé på härbärge
Filmen handlar om två män i 30-årsåldern, spelade av Anton Raukola och Adam Huuva, som pratar meänkieli och lever på att stjäla från änkor i en trakt liknande Tornedalen.
Manusidén föddes när Jonas Selberg Augustsén arbetade på ett härbärge för bostadslösa.
- Jag stötte på en hel del finska män där. Om man generaliserar påminde många av dem om olika karaktärer i Kaurosmäkis filmer. De var hårdbarkade, inte så talföra och känslomässigt avstängda.
Skildrar ej Tornedalen
Men trots att dialogen är översatt till meänkieli är Höstmannen ingen skildring av Tornedalen.
- Det fastställs aldrig exakt var handlingen utspelar sig, det är oviktigt, säger Selberg Augustsén som själv inte har några rötter i Tornedalen.
För honom var språkvalet snarare ett konstnärligt, filmestetiskt grepp.
- Jag ville skapa en abstraktion för den svenska publiken så att de verkligen läser dialogen, nästan som lyrik. Jag har inte hört meänkieli över huvud taget i svensk film tidigare.
Bygga på igenkänning
Han ser även Höstmannen som en reaktion mot den rådande realismen inom svensk film.
- Allting ska vara så autentiskt och bygga på igenkänning. Men jag ville inte ha igenkänning. Jag ville ha fiktion med stort F. Höstmannen är en påhittad, stiliserad saga som man ska bli berörd av.
Visas i SVT
Och att använda sig av minoritetsspråk har inneburit mersmak för honom. Till sommaren väntar arbetet med nästa kortfilm, denna gång på samiska. Titeln blir Myrlandet, med inspelning i Harads- och Bodentrakterna.
Dessutom finns ett färdigt manus till en långfilm på romani.
- Även den kommer spelas in i Norrbotten. Jag har långsiktiga planer på en "kvintett", med film på alla de fem minoritetsspråken.
Han är förväntansfull inför visningen av Höstmannen, en av de åtta filmer som ingår i SVT:s novellfilmstävling i Göteborg, med
200 000 kronor i vinstpotten.
- Vi har gjort en fantastisk film som jag tror blir farlig i alla tävlingssammanhang. Att den ska visas i SVT också ger en stor publik. Novellfilmerna brukar ha uppemot 400 000 tittare, säger Jonas Selberg Augustsén.

Fakta Jonas Selberg Augustsén

Ålder: 35 år
Uppvuxen: I Boden och Harads
Familj: Pappa Ingemar, mamma Lisbeth, syster Anna
Bor: I Stockholm
Bakgrund: Film- och videoutbildning vid Kalix folkhögskola. Treårigt filmregiprogram vid Högskolan för fotografi & film i Göteborg. Bo Widerberg-stipendiat 2007
Filmer (i urval): "Kalven och friheten" (2005), "Processen" (2006), "Trädälskaren" (2008)
Hobby: Design. Köper och säljer mycket möbler på auktioner
Förebilder: Författaren Pär Lagerkvist, filmaren Jens Johnsson
Aktuell: Med novellfilmen "Höstmannen" på Göteborgs filmfestival. Visas på SVT sommaren 2010
µ Jonas Selberg Augustséns novellfilm "Höstmannen"
µ Mathias Eks kortfilm "MVBK - Mellersta Vuollerims bollklubb"
µ Thomas Palmkvists kortfilm "Familjen", samproduktion med Kalix folkhögskola
µ Beata Gårdelers debuttfilm "I skuggan av värmen"
µ Patrik Eklunds "Slitage"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!