Den ryska feministiska punkgruppen Pussy Riot har på senare tid varit omtalad världen över. 2012 dömdes tre medlemmar ur gruppen till två års fängelse för att öppet ha protesterat mot Putin och regimen. Namnet på utställningen kommer från den händelse som utspelade sig under vinter-OS i Sotji då medlemmar ur gruppen blev piskade av kosacker innan ett av sina performance.
Konstutställningen visar rysk protestkonst som sträcker sig från 1970-talet under Sovjetunionens förtryck till nutidens Pussy Riot. Protestkonsten går ofta åt det burleska hållet och konfrontationerna med makten blir ofta humoristiska. Under sommaren kommer ett 40-tal ryska konstnärer att ställa ut sina verk från olika decennier.
– Det är svårt med den här typen av utställning, den hade varit nästintill omöjligt att visa i Moskva, säger curatorn för utställningen Andrei Erofeev.
Han menar att syftet med protestkonst är att få befolkningen att skapa en egen bild av verkligheten. I Ryssland har det under lång tid inneburit stora problem för konstnärer som ägnar sig åt konstaktivism och än idag är det en stor konflikt mellan kultur och regim i landet.
– Nyligen beslutade kulturrådet i Ryssland om en lag som reglerar den ryska kulturen, första meningen lyder "Ryssland är inte i Europa".
Just Pussy Riots konst beskriver han som videokonstverk. De både filmar och skriver musik och text som sedan sammansätts.
– Det är det burleska som gör Pussy Riot. Man ska inte tänka på dem som kvinnor och mammor, de är bara vanliga tjejer som går ut och protesterar, säger Andrei Erofeev.
Konstnären Alexey Iosh arbete är tätt sammanlänkat med Pussy Riot. I sina akrylmålningar skildrar han både de som deltog i och de som bevittnade aktionerna och han vill visa sitt stöd för gruppen.
– Jag är emot att människor fängslas, speciellt kvinnor. Jag är orolig över kyrkans och regeringens inflytande över befolkningen och jag stöttade dem utan minsta tvivel, säger Alexey Iosh.
Utställningen börjar till helgen och pågår fram till september. Andrei Erofeev känner tacksamhet över att få visa utställningen i Sverige.
– Jag är tacksam över att få visa protestkonsten som är viktig för konstnärerna som har det svårt i Ryssland, säger Andrei Erofeev.