Utställningen har namnet "Norrland" och är en ersättning för den konstbiennal som inte längre finns.
– Konstnärsgruppen Kilen lämnade över biennalen till institutionerna, att vi och Norrbottens museum skulle svara för den. För att genomföra den behövde vi pengar, men de fick vi inte, säger konsthallschefen hans Sundvall.
I stället blev det en utställning i samband med Konstnärscentrum Norrs möte i Luleå i september. Konstnärer från hela Norrland har bjudits in.
– Vi kontaktade 14 konstnärer från fem län. Sju kvinnor och sju män. Tyvärr blev det åtta män och fem kvinnor, säger Hans Sundvall.
I gruppen finns flera kända namn, som Sara Vide Ericson, en hälsingemålare på uppåtgående som ställt ut i USA och gör det i Köpenhamn samtidigt med Luleå-utställningen. Hon målar ofta sig själv och det finns också med bland målningarna i "Norrland" med motiv från hennes ateljé i det gamla skolhuset i Bollnäs.
Anders Jakobsen är en radikalslöjdare, född i Stockholm men bosatt och verksam i Hede. Hans slöjd är som ingen annan och han är representerad både på Nationalmuseum och Moderna museet. Ett av hans verk liknar en skamstock, men bärs som ett ok.
Det politiska inslaget är inte tydligt i många av verken. Där finns bland annat Sven Teglunds akvareller där han skapat tavlor av sin mors efterlämnade virkade dukar.
– Han vill visa att också virkning är ett arbete, säger Hans Sundvall.
Det som sticker ut mest politiskt är Anders Sunnas målningar. Han ger sig på nytt på länsstyrelsen och dess landshövdingar, från Ragnar Lassinantti till dagens hövding. I bakgrunden finns familjens Sunnas långa strid för att få vara renägare.
– Det här är ett exempel på politisk konst. Anders Sunnas konst väcker reaktioner och det är en av uppgifterna som konsten har, säger Hans Sundvall.
Om Anders Sunnas konst är inrikespolitisk så är Rawaa Khishis målningar internationell. Hon kom till Sverige och Haparanda under fjolårets flyktingvåg och har ett förflutet som konstnär i Syrien. Bland hennes målningar finns en bild från färden över Medelhavet, flyktvägen som krävt så många liv.
– Vi ser det kanske inte som politisk konst, men de bilder hon skapar är inte okej i Syrien och då blir det politisk konst. Den blå båten är mera påtaglig. I hennes bilder finns mycket av hennes upplevelser i närtid.
Det finns också politik i den rad kaminer som Anton Ciurar ställer ut tillsammans med Johannes Samuelssons bilder. Ciurar kommer från Rumänien.
– Han gör kaminer av skrot som han hittar. Rumänerna behöver kaminer för att hålla värmen här i Sverige, säger Hans Sundvall.
Även om konstnärer från hela Norrland bjöds in, så blev det inte hela Norrland. Det där med politisk konst är inte lika vanligt i alla fem län.
– Vi kunde ha haft tio konstnärer från Norrbotten. I Västerbotten är det jättesvårt att hitta politisk konst, i Jämtland nästan omöjligt. Jag tror det handlar om tradition, alltifrån gruvstrejken här i Norrbotten, säger Hans Sundvall som hoppas att utställningen får vandra vidare i Norrland.
– Det här är inga halvmesyrer. Det är riktigt bra konst.