Pohjanens triologi knyts samman i Krigsoperan
Sommarens stora kultursatsning "Krigsoperan" förbereds nu för fullt i gränsstaden Haparanda. I går träffades tilltänkta sopraner för att för första gången tillsammans med kapellmästaren Klas Hjortstam, träna på föreställningens första sång "Missä on akkaani?", eller som den heter på svenska "Var är min älskade?".
"Var är min älskade", är första sången i Krigsoperan. Här framförs den av körledare Marika Salminen och Klas Hjortstam, kapellmästare.
Foto: linda danhall
Intill torneåälvens blånande vatten och med utsikt över Björkö kyrka ska den historiska berättelsen utspela sig på en 50 gånger 50 meter stor spelplats. Omkring spelplatsen ska drygt 100 knallar i 1800-tals skrud hålla marknad.
Året är 1809 och skräcken när kriget kommer till gränstrakten, liksom den sorg som hären lämnar efter sig när kriget drar bort, skildras i föreställningen.
Den första sången Var är min älskade, är ett känslosamt rop från ett kvinnohjärta som famlar efter ett livstecken från sin älskade, som dragits in i krigets fasor.
- Krigsoperan är en stor berättelse om kärlek, säger regissören Ulf Fembro.
Han säger att ingenting är meningslöst, att allt som sker lämnar avtryck i framtiden.
- Vi är en länk i en kedja av generationer eller som Bengt Pohjanen skriver "Inget förminskar människans kärlek", den lever alltid vidare.
Han säger att också människorna som levde mitt i kriget hade framtidstro och älskade. Det ska märkas i föreställningen.
Fembro har precis avslutat genomgången av det massiva manusmaterial som Pohjanen och Chydenius lämnat till skapandet av teaterföreställningen, som av producenten Doris Notlind beskrivs som Norrlands största kultursatsning 2009.
- Det är den alla gånger, säger Notlind.
Under gårdagen samlades tre sopraner för att sjunga den första sången i föreställningen, accompanjerat av Klas Hjortstam på piano.
Haparandas egen sångfågel Ann-Sofi Ailivou var en av sångerskorna som lät de vemodiga tonerna bölja i rummet.
- Det här är jättehäftigt. Tidigare hade vi ett spännande möte och sjöng med Kaj Chydenius. Jag lämnade mötet med ett stort leende på läpparna.
Hur många sopraner som får plats i uppsättningen är inte helt klart. Men förhoppningen är att alla tre ska få plats.
- Som i Macbeth, tre kvinnor som bärande element, säger Fembro.
Kören, som består av 60 personer varav 20 är män, har redan börjat finslipa sina sånger.
Planer på en textmaskin vid scenen finns, då föreställningen sker på svenska, finska, meänkieli och samiska.
- Texterna är så vackra att man behöver förstå dem.
Allt handlar om ekonomin. Ungefär fem miljoner kronor beräknas kostnaden bli.
- Vi får inte riskera ett underskott.
Redan nu är 900 av premiärkvällens 1000 biljetter förbokade. Premiären sker den 26 juni och första manusläsningen genomförs den 21 februari. Då ska skådelspelarna vara klara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!