Pistolhot med burlesker och raggningstips

En natt på Kreta står den tornedalske mannen med en pistol riktad mot huvudet. Irländske gangstern säger. ”Bevisa att du är irländare annars skjuter jag skallen av dig.” I salongen intill träts det om den manlige skådespelaren ska få rollen som Medea. Och på ett annat golv avslöjas ungdomars raggningsmetoder.

Ira-attack? En norrbottning i trubbel i Norrbottensteaterns "Mitt livs melodi", som bygger på verkliga berättelser. "	Det något hisnande i att allt vi visar upp har faktiskt hänt", säger regissören Rasmus Lindberg.

Ira-attack? En norrbottning i trubbel i Norrbottensteaterns "Mitt livs melodi", som bygger på verkliga berättelser. " Det något hisnande i att allt vi visar upp har faktiskt hänt", säger regissören Rasmus Lindberg.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kultur och Nöje2017-02-09 06:00

Det ser ut att bli en både dramatisk och humoristisk vår när Norrbottensteatern inleder sitt 50-årsjubileum. Den stora showen blir ”Mitt livs melodi”, en uppföljning på pjäsen ”Avgörande ögonblick”, insändarteater där norrbottningar den här gången fått dela med sig av musikminnen som förändrade livet. Som en gång ledde till giftermål, eller en annan gång till skilsmässa. Eller som i fallet med tornedalingen som hamnade i den där trassliga situationen på Kreta med pistolen mot pannan. Han överlevde. Genom att, som han själv påstår, sjunga klassiska ”The Wild Rover” bättre än irländarna själva. Men under pistolhot kanske det mesta är möjligt. Vem vet?

Här utnyttjar Norrbottensteatern förstås sina namnkunniga musiker och sångfågeln Karin Paulin. Hela 29 musiköden dramatiseras till det som ska bli en helaftonsföreställning med premiär 11 mars.

I salongen intill kommer fyra skådespelare in iklädda vita särkar – designade av Ina Andersson – som ger det omedelbara intrycket av att alla är på väg till Sankte Per. Samtidsbyken ska tvättas. Synderna granskas. Bråket om vem som ska få rollen som Medea är ett annat axplock ur pjäsen som heter ”Liv Strömquist tänker på dig”, dramatiseringar av konstnärens seriestrippar med i mångt och mycket ett feministiskt patos.

– Jag får hjälp att tvätta mina egna ögon, säger regissören Kia Berglund som talar i termer av att vi bland annat blivit kidnappade av idén om den romantiska kärleken.

Kärnfamiljen som social konstruktion är alltså ett av flera teman som hamnar under lupp i pjäsen.

– Vi har ju en bur på scenen, säger Kia Berglund som verkar vilja understryka att vi allt som oftast blir instängda. I roller. Rädda att inte duga. Rädda för att drevet ska gå. Att bli uthängda på Facebook...

Och att Liv Strömquists teckningar är en slags skrattspegel i sammanhanget som kastar upp en rad scenarier framför oss. För att visa det tokiga i samtiden.

– Jag skrattar mycket åt hennes absurda bilder, säger Linda Vincent som är en av skådespelarna.

– Hon slänger upp de här situationerna för åskådaren att betrakta. Vi har mycket diskussioner i ensemblen om vi håller med eller inte. För mig är det både och. Jag är ingen intellektuell feminist och har svårt att se det här som kallas för strukturer, svårt att se om jag blir behandlad på ett visst sätt för att jag är individen Linda eller för att jag är kvinna.

Hursomhelst ser detta ut att bli vårens innehållsmässigt mest intressanta pjäs, och mycket av hur Liv Strömquists burlesker ska gestaltas ligger nu i händerna på ensemblen. Fram till 4 mars har de på sig, då portarna öppnas.

Ung Scen Norr fortsätter också med ett slags insändarteater, eller i vart fall har de i vinter rest runt och intervjuat ett hundratal ungdomar. Temat: Raggningstrix. ”Run for it!” heter pjäsen som får premiär i Gällivare den 23 mars i regi av Tobias Sondén.

Löftet från teaterchefen är nu också att verkligen nå utanför teaterhusets scener. Pjäserna ska ut på turné. Strävan är att alla länets kommuner ska få besök under 2017, lovar Elisabeth Lax som stolt skrivit nya avtal med fyra kommuner i Norrbotten, samt även fått förlängt sponsoravtal med LKAB.

Så all tidigare diskussion om teaterns underfinansiering tycks plötsligt som bortblåst. På frågan vad som egentligen hänt svävar Elisabeth Lax på svaret och hänvisar egentligen bara till de här nyskrivna avtalen, samt att teatern fått en extra miljon i anslag för att fira 50-årsjubileet. I undertexten framstår det dock som om hon inte vill kritisera sin föregångare. Men att omdispositioner uppenbarligen gjort det tidigare omöjliga möjligt.

Det ska till och med bli en sommarpremiär, något som tillhör ovanligheterna på Norrbottensteatern. Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” ska sättas upp på Hägnan i Gammelstad med premiär veckan efter just midsommar.

Nytt är också att Kayo värvats till höstens uppsättning av den klassiska musikalen ”Cabaret”. Vi får återkomma till det.

Låt oss börja med att först betrakta pistolhot, burlesker och raggningstips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!