Graffiti sätter ju vanligtvis färg på den grå betongen. Karl Nordström kom på idén att göra graffiti av själva betongen. Hans konstverk är ett av tjugosju som under förra året köptes in av Luleå kommun och som just nu visas i Konsthallen i Kulturens hus.
Snart ska verken placeras ut på kommunala arbetsplatser och Nordströms gjutna graffiti-signatur förefaller vara populär. En blå prick på väggen visar att någon anmält intresse och när NSD besöker Konsthallen har det fått överlägset flest prickar: 13 stycken.
Kanske hamnar graffitin på någon ungdomsgård? Eller passar den bäst på gatukontoret? Svaret kommer när utställningen avslutats. Då avgör konsthallens personal placeringen utifrån de önskemål som lämnats. Verket ska passa verksamheten och gärna pryda en plats där många människor passerar. Motiveringen från den som önskat är viktig för bedömningen.
För inköpen svarar kulturnämndens konstinköpskommitté som har 200 000 kronor per år att handla för. I huvudsak köps konst av lokala och regionala konstnärer, men även andra kan komma i fråga.
- Vi är en av de stora konstköparna i Norrbotten. Det är en del i vår kulturpolitik att stödja konstnärer så att de kan leva på sitt arbete, säger Omar Jakobsson, ordförande i kulturnämnden och i konstinköpskommittén.
De kommunala konstinköpen började på 60-talet och det sammanlagda inköpsvärdet är enligt Omar Jakobsson 10-13 miljoner kronor.
- Vi katalogiserar väldigt noga och har ganska bra kontroll på var konsten finns. Det är viktigt att den inte bara blir stående någonstans.
En rad pärlor finns bland det som nu ska fördelas:
4 Kristina Nilsdotters skulptur Systern Beda C. Dopping, föreställande en uppdykande kvinna iförd badmössa, är sällsynt levande och sprider glädje omkring sig. En placering i något av kommunens badhus känns självskriven.
4 Linn Laestadius skickligt utförda porträtt i collageteknik lyser starkt. På avstånd ser ansiktet ut som en oljemålning men granskad på närmare håll framträder fragment i olika kulörer, rivna ur tidningar och tidskrifter.
4 Mats Wikströms Folkdansande ekorre behöver egentligen inga kommentarer. Det är pigg och rolig konst.
4 Ina Almegårds Löpare, med skidlöpare av allehanda slag som färdas genom granskogen är en annan bild att bli glad av.
4 Lenita Anderssons akvarell Darling Ukulele är också ett verk med humoristisk titel och anslag som drar blickarna till sig.
Sammantaget är det en utställning med mycket humor och värme. De kommunanställda som får någon av tavlorna eller skulpturerna till sin arbetsplats är bara att gratulera.
Verken kan ses i Kulturens hus till och med den 3 april.