Påskekrim också på svenska

I Norge säljs flest deckare till påsk. Helgen är vikt för att gå på tur och läsa "påskekrim". Förlagen i Sverige ger numera ut många kriminalhistorier till påsk och de hoppas på att vi på denna sidan kölen ska haka på denna tradition.

En trave utvalda deckare av författare som              Leif G W Persson, Majvor Müller, Tomas Kanger och Dominique Sylvainm kan sätta spänning på påsken     foto: jan bergsten

En trave utvalda deckare av författare som Leif G W Persson, Majvor Müller, Tomas Kanger och Dominique Sylvainm kan sätta spänning på påsken foto: jan bergsten

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2011-04-20 06:00

Med hjälp av deckare kan du vara med om en resa till en landsdel där du aldrig satt din fot. Du kan följa med Johan Theorin till Öland, Mons Kallentoft till Östergötland, Anna Jansson till Gotland, Emma Wall till Sundsvall, Majvor Müller till Norrbotten, Leif G W Persson till Stockholm och med hjälp av antikvariat kan du till och med hamna i Luleå med hjälp av Elisabet Kågermans deckare från slutet av 1950-talet. Det blir både en resa i tiden och en resa till en helt annan stad.

Bland årets deckare finns dessutom en chans att trava på Paris boulevarder, Västerås gator, grusvägarna på Fårö och på stigarna över saltängarna i Norfolk. Men allra först skyndar jag med Ingrid Hedströms undersökningsdomare Martine Poirot till järnvägsstationen i Istanbul.

"Blodröd måne över Villette" heter Ingrid Hedströms fjärde kriminalroman om livet i den fiktiva staden Villette och hennes hjältinna Martine Poirot. Ingrid Hedström arbetar som reporter på Dagens Nyheter. Hon har länge varit stationerad i Bryssel vilket hon använder sig av på ett mycket smart sätt i böckerna.

Martine Poirot kliver ombord på Orientexpressen med sin svenska svärmor 1995 i januari. De hamnar i en ny variant av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen som inte slutar ombord på tåget. Väl hemma i den fiktiva staden Villlette fortsätter de våldsamma händelserna för att knytas samman med hjälp av banden mellan Martine Poirot och den svenska släkten. Ingrid Hedström använder sina kunskaper om livet i Belgien och de svårigheter som uppstår när tre olika poliskårer slåss om hur olika brott ska undersökas. Författarens känsla för hur livet är i vardags-Belgien gör att hennes lite snåriga intrig trots allt aldrig blir allt för tilltrasslad. Jag kan inte lägga ifrån mig Blodröd måne över Villette förrän jag har läst den sista raden.

Nästa bok utspelar sig i Paris. Den andra mordgåtan med Lola Jost och Ingrid Diesel. Dominique Sylvain skrev Medusas gåta 2005, men den är utgiven i år och översatt i av Nadja Leijonhuvud. En god översättning där jag uppskattar att de arbetarkvarter runt Gare du Nord som deckarduon rör sig i får behålla sina hårda kanter.

Lola Jost är en överviktig pensionerad kriminalkommissarie och Ingrid Diesel är en amerikansk massör och strippdansös. De två möts på kvarterskrogen i Paris 10:e arrondissment för att ta ett glas och lyssna till dagens skvaller. Skvallret börjar i en snurrstol på den lokala frisersalongen. Lady Mba saknar sin schamponeringspojke Louis och då kallar hon in Lola Jost och Ingrid Diesel. Ingen vet var Louis kommer från bara att han är papperslös.

Med hjälp av kvarterets mytomspunna invånare, kanaler och gränder skildrar Dominique Sylvain alla de svårigheter som färgade invandrare möter i Frankrikes huvudstad. Historien börjar med död i svart vatten, svävar över halva jordklotet till sköna undervattensområden. Tidsperspektivet vidgas och till slut hamnar läsaren i en föreläsning om kriget mellan Japan och de allierade under andra världskriget vid Stilla havet.

Bred och snårig är intrigen. Den har inte samma tempo som de kriminalromaner engelsmän eller svenskar skriver. Den har ett helt eget liv. Ett perspektiv lite utanför det vi är vana vid. Jag gillar verkligen Medusas gåta och ett tips är att låna den första delen Dubbla begär på biblioteket.

Elly Griffiths har hunnit ge ut tre historier med rättsarkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson som huvudpersoner. De verkar i Norfolk nära havet vid de saltängar som vi får vårt flingsalt från. Vårens bok Huset vid havets slut, översättning Gunilla Roos, behandlar även andra världskrigets skuggor. Några forskare hittar resterna efter kroppar i en grotta. Det visar sig att det är sex kroppar som dödats under andra världskrigets början.

Snö, vinter och iskallt mörker finns som en bakgrund till de undersökningar som polisen och Ruth Galloway påbörjar. När intrigen är uppnystad har ytterligare mord begåtts och de som borde vara vänner är något helt annat.

Jag rekommenderar varmt Elly Griffiths alla tre böcker. Den första Flickan under jorden finns som pocket.

Thomas Kangers huvudperson kriminalinspektör Elina Wiik har hunnit bli chef för sin grupp hos polisen i Västerås. Kriget i Afghanistan är en av de ingredienser i Kangers thriller Drakens år som ger boken en helt egen dimension. Historien om vapenhandlaren som vill hämnas sin sons död berättar om något många föräldrar till döda soldater i Afghanistan bär med sig. Men ingen är nog lika intrasslad i krigets bakvända logik.

Det första mordet i Einas Wikks Västerås, på Ikeas parkering, verkar först vara ett enkelt fall men historien blir allt bredare och till slut flätas kriget i Afghanistan ihop med vardagen i Västerås. Jag ville inte lägga ifrån mig boken innan jag kunde begripa hur mordet i Västerås hänger ihop med skadade soldater i krigets Afghanistan. Spännande och annorlunda. Det här är den sjunde boken om Elina Wiik och Västerås.

Svek är huvudingrediensen i Håkan Östlundhs kriminalroman som utspelar sig på Fårö. Det är den femte boken om livet bland stenar, raukar och minnet av Ingemar Bergman.

Den medelåldersfamiljen Kjellander-Andersson återvänder hem till Fårö efter fyra veckors semester. De har hyrt ut sitt hus för att tjäna pengar och kommer hem till en röra.

Dessutom har någon stulit alla familjebilder som satt uppe på väggarna.

Någon dag senare hittar Malin Andersson en bild i brevlådan där familjens ögon är utstuckna. Vem är det som vill skada familjen? Varför hotas den? Hot och rädsla. Svartsjuka. Oförmåga att ta ansvar.

Polisen Fredrik Broman och hans kollegor i Visby har det inte lätt när de ska hitta igen vem det är som vill familjen illa. Det här är ingen feelgoodhistoria utan en verkligt skrämmande intrig. Och en bok där det snabba språket gör det till en riktig bladvändare.

Det är den första historien om Fredrik Broman som jag läser men det är inte den sista. Håkan Östlundh berättar målande om livet på den lilla kalkstensön i Östersjön samtidigt som han med hjälp av intrigen tar upp flera samhällsproblem.

Kriminalromaner är ofta berättelser om vår tid. Historier om vad vi upplever just nu. Och det är en väl så god anledning att läsa spännande böcker som tilltugg till godiset i påskäggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!