På jakt efter skogens guld

Intresset för svampplockning är större än på mycket länge. I dag gäller det att vara ute i tid om man ska få plats på de svampkurser som arrangeras.

Fina fynd. Mona Liljeblad hade bland annat plockat riktigt fina riddarmusseroner.

Fina fynd. Mona Liljeblad hade bland annat plockat riktigt fina riddarmusseroner.

Foto: Joakim Nordlund

Kultur och Nöje2016-09-24 06:00

Ute på Kallaxheden bara en kilometer från flygplatsen i Luleå finns ett skafferi som få utnyttjar. Där i sanden bland de böljande kullarna växer blodriska, motaggsvamp, riddarmusseron och en mängd andra olika matsvampar, som i händerna på en duktig kock kan förvandlas till fantastisk mat.

Det har funnits svamp där ute under lång tid men väldigt få har utnyttjat den här naturresursen men nu har pendeln svängt. Just nu är intresset för svampplockning större än någonsin och för svampkonsulenten Göran Lidén från Luleå har det varit bråda dagar.

– Den här hösten har jag hållit i kurs nästan varje vardagskväll. Vi upplever en riktig svampboom nu, utan tvekan. Går man en tio år tillbaka i tiden hade man kanske en kurs per år och förut var det mest äldre damer som hörde av sig men nu är det människor i alla åldrar och både killar och tjejer, säger Göran Lidén.

När Pia Lundqvist från Luleå hörde om kursen ringde hon kompisen Ilona Karlsson i Södra Sunderbyn och båda bokade in sig.

– I fjol ville vi också gå men då var det fullt så i år höll vi oss framme i god tid, säger Pia Lundqvist.

Och det dröjde inte många minuter innan plockningen var i full gång. Eftersom de går ut med en handledare som kan sin sak är det egentligen bara att plocka på sig den svamp man hittar för att sedan ta tillbaka fynden till samlingsplatsen. Och Ilona Karlsson och Pia Lundqvist hittade bland annat riddarmusseron men den var inte helt enkel att upptäcka.

– Nej, kolla här. Den växer nere i mossan i sanden så man får verkligen böja sig ned och använda händerna för att gräva, säger Ilona Karlsson.

Inom loppet av tio minuter låg tio granna riddarmusseroner i den flätade korgen och Pia Lundqvist hade även hon fyndat.

– Det här är ju en blodriska, titta man bli helt röd när man tar i den. Det här ska ju också vara en god matsvamp, säger hon.

Ilona Karlsson berättar att hennes mamma plockade svamp och att hon brukade följade med då, men hon har inte plockat sedan hon flyttade hemifrån.

– När man har haft ett så långt uppehåll smyger det sig in en osäkerhet så det är bra att få repetera och lära sig. Sedan är det ju skönt att vara ute i naturen och svampplockningen ger mig en anledning att gå ut, säger hon.

Både hon och Pia Lundqvist tycker att det är fascinerande att så fina svampmarker finns så nära själva staden.

– Det är rätt häftigt att tänka på. Några minuters färd, det tar inte längre så är man på plats, säger hon.

Sedan går de vidare och stannar upp, tittar på svampar som de plockat och hjälps åt att bläddra i svampboken.

– Man blir modigare och modigare i takt med att man lär sig. Förra gången tog vi nog bara smörsopp och sandsopp, säger Ilona Karlsson.

Men det är inte bara matsvamp de tittar på, ibland kan även oätliga svampar bjuda på en sinnrik upplevelse. Göran Lidén stannar till vid den plats där Pia Lundqvist och Ilona Karlsson befinner sig och de visar upp en av svamparna som de plockat.

– Jag blir alltid så glad när jag finner en sån här i skogen. Det här är en gröntrattskivling, känn hur gott den doftar. Känner ni vad den luktar, frågar han och håller fram den.

Doften påminner om kummin.

– Mmm. Härligt. Som nybakt bröd, säger Ilona Karlsson.

Göran Lidén är otroligt kunnig när det handlar om svamp och trots en smärtande rygg som tvingar honom att använda rollator är han ändå ute och delar med sig av sina kunskaper. Svampplockningen har blivit en livsstil och också ett sätt att träffa nya spännande människor.

– Jag gör det för att jag tycker att så många som möjligt ska komma ut i skogen och plocka svamp, att se tillgångarna och vilket rike det är och vilken rikedom det är att vara ute i naturen och hitta svampar, säger han.

För två år sedan bildades Luleå svampklubb och Göran Lidén var den som tog initiativet. Det finns i dagsläget 90 medlemmar men alldeles nyss avslutades en svampkurs i Råneå och med det intresse som finns för matsvamp generellt är det bara en tidsfråga innan hundrastrecket är nått.

– Tanken var ju att om man har en svampklubb kan man ju hjälpas åt oavsett om man kan lite eller ingenting. Man kommer ut i skogen och gemensamt kan man lära sig mer för ju oftare du är ute i skogen, desto mer lär du dig, säger han.

Göran Lidén och svampkonsulentkollegan Roger Eliasson arbetar också med att färdigställa en liten handbok där man beskriver vilka matsvampar man kan finna på Ormberget och Hertsölandet. Intäkterna från den går till Luleå svampklubb och medlemmarna har också varit med om att inventera områdena.

– Det är två naturskyddsområden och riktigt fina svampmarker. Men det finns givetvis fler platser där det växer svamp, det är bara se vad de har med sig i sina korgar efter en knapp timme här, säger han.

Sedan är det dags att tillsammans gå igenom de fynd som gjorts och svamp för svamp avhandlas och så att kursdeltagarna är hundra procent säkra på att det bara är ätliga svampar som får följa med hem.

Och Ilona Karlsson försöker sätta ord på känslan att plocka sin egen mat:

– Det man odlar hemma i trädgården är ju mycket godare än det man köper, och det är samma här. Det är godare att äta egenplockade kantareller än de du köper i affären.

Görans fem favoriter

Karl-Johan

Nötaktig och god i smaken och den blir bara bättre om man torkar den. Jag använder den till olika grytor och stuvningar.

Trattkantareller

De är jättesvåra att hitta men har man lärt sig hitta dem kan man finna dem i stora mängder. Jättegod matsvamp, en av mina favoriter.

Sandsopp

Torkar man den har man en kanonersättare för stenmurklan som är en giftsvamp. Man har nästan samma smak i den som i stenmurklan.

Blodriska

Har man en hel del sopp som man vill sätta karaktär på är den jättefin. Soppen är det inte så mycket smak i men med en blodriska tillför så blir det lite mer stuns.

Riddarmusseron

Det är också en kompakt svamp som funkar ypperligt i en stuvning. Den ger mycket smak. Men man får inte bli rädd om man går på toan för kisset kan bli morotsfärgat om man äter mycket av den.

Tre andra goda favoriter

Sotvaxing

Har man en tallrik med kött och fräser upp lite sotvaxing, lök och sen lite salt och peppar. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det.

Motaggsvamp

En svamp med en speciell smak. Många tycker den är jättegod men en del tycker inte alls om den. Ibland tycker jag om den men ibland tycker jag att den är lite för speciell.

Pepparriska

Den, skäggriska och skogsriska är perfekta att göra finsk risksallad av. Den kan man sedan ha på lite bröd, det blir jättegott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!