Ord står mot mord

BOKAffärer i blod och olja - Lundin Petroleum i AfrikaKerstin LundellOrdfront förlag

Foto:

Kultur och Nöje2010-02-17 06:00

Kerstin Lundell drivs av ett ärende. Och det är att få till en brottsutredning kring det börsnoterade svenskägda oljebolagets Lundin Petroleums verksamhet i delar av de krigshärjade länderna Sudan och Etiopien i slutet 1990-talet och några år in på det nya milleniet. Under år då Sveriges nuvarande utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för bolaget, som bildats av Adolf Lundin som en efterföljare till samme Lundins skapelse i mitten av 1980-talet, International Petroleum Corporation, IPC.
Men även om ett ärende kan tyckas gott är det inte självklart att det journalistiska arbetets slutprodukt alltigenom också är det. Så är det med reportage- och essäboken Affärer i blod och olja - Lundin Petroleum i Afrika, vars tillkomst bottnar i svårigheten att sälja artiklar i ämnet till svensk press.

Lundells bok är ett batteri av kontrasterande berättelser. Ord står mot mord, förlåt ord, men helt klart är att grova övergrepp har skett i en kontext av inbördeskrig och jakt på olja, det svarta guldet som i boken beskrivs vara både en förbannelse och en välsignelse. Allt måste förstås sättas i ett sammanhang, men om Norge och en del andra länder kan sägas välsignats av naturresursen så har folkflertalet i Sudan, Etiopien och Somalia sett dess motsats. Eller i Nigeria, ja listan kan göras lång.
Svaret på frågan varför ett land vinner och ett annat förlorar på oljan handlar delvis om demokrati, demokratiska strukturer och regimers legitimitet.
En fråga som i sig också rymmer frågan om monokulturers skörhet och svårigheter att bygga livskraftiga samhällen.Inte minst i globaliseringsens tidevarv då folkrätt och länders självbestämmande sopats bort i ett Orvellskt nyspråk om enda möjliga utvecklingsvägar. Och borrar man riktigt djupt kan även frågor om kolonialismens skuld till nutida konflikter springa läck. Men det ska man ju inte...

Stamkrig, kallade det familjeägda bolaget Lundin Petroleum striderna som pågick i de områden där de verkade i södra Sudan
Stöld och samarbete med folkmordsregimen i Khartoum, var beskrivningen bortdrivna lokalbor, rebeller och kritiker kallade bolagets agerande.
Den enes bröd den andres död?
Eller, när man hyvlar flyger det spån, som Stalin ungefär sa om den obändiga utvecklingen.
Tja, att döma av Kerstin Lundells källor var det inte landets utveckling och folkets väl som stod för ögonen när den islamistiska regimen i norra Sudan och oljebolagen i väst samarbetade om oljeutvinning i södra delarna av landet. Och i synnerhet i det så kallade block 5A, som Lundins kallade området där de hade sitt fokus.
Detsamma var det i Etiopien och dess somaliska område Ogaden, där rebeller gjort uppror och stred både mot regimen i Addis Abbeba och, som rebellerna såg det, regimens allierade i form av transnationella bolag som exempelvis Lundins. Men här handlade det om gas, en annan källa till rikedom och - konflikt.

Ord står mot ord, som redan sagt. Och vad är sant?
Att det inte bekymrat varken Folksam, Swedbank, Andra AP-fonden eller andra investerare i det omtvistade bolaget står klart när man läser Affärer i blod och olja. Och att pengar inte luktar, det visste redan de gamla romarna.
Till och med Svenska kyrkan satsade en tid på Lundins, som har som strategi att gå in i konfliktzoner och internationellt kontroversiella områden. Bolaget, som under stormaktblockens tid beskrevs som en av "juniorerna", vill vara först för att på så sätt ligga före med kontakter och annat när allt lugnat ner sig. Apartheid-politiken i Sydafrika var till exempel aldrig något som bekymrade bolagets ledning. Etik, moral och sånt får andra syssla med, är policyn på marken.

Kerstin Lundell, journalist på tidningen Process Nordic, har skrivit en bok med ett angeläget syfte som tyvärr vill mer än den förmår. Den är byggd av egna resor i konfliktområden, samtal, vittnesmål och rapporter. Men alltför mycket också av hörsägen, vilket tar ner helhetsbilden.
Det är en bok fylld av berättelser att bli djupt berörd av. Om författaren för den skull lyckas trigga igång internationella juristinstanser för att utreda om Lundin Petroleum varit delaktig i "brott mot mänskligheten" är mera tveksamt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!