Om ordens betydelse
BOKTankar om politikBengt GöranssonErsatz
Foto: Martina Holmberg / Svd / SCANPIX
Därför myntade till exempel Alliansen begrepp som "utanförskap" om arbetslösheten i den förra valrörelsen.
Ett annat sätt att ta initiativet har varit att närmast framställa sin politik som vetenskap, medan motståndarna framställs som sentimentala drömmare. En särskilt vanlig argumentationsform på högerkanten.
Och på senare år har moderaterna jobbat hårt för att snatta traditionellt socialdemokratiska begrepp och man har till och med lanserat sig som ett parti för arbetare.
En del av dessa begrepp som används finns under en valrörelse och försvinner sedan.
Andra begreppsförskjutningar är mer övergripande och bestående.
Till exempel det faktum att politiker av i dag nästan uteslutande talar om väljarna som skattebetalare, men mycket sällan talar om väljarna som medborgare.
Det har också fått realpolitiska effekter menar den forne kulturministern Bengt Göransson i sin bok Tankar om politik.
För när medborgaren övergår till att primärt bli skattebetalare sker något i synen på vårt samhällsansvar. Och i synen på det politiska uppdraget.
Som "skattebetalare" ser vi oss snarare som köpare av nyttigheter som samhället tillhandahåller, medan vi som "medborgare" också får ett ansvar för vår del av samhället menar Göransson.
Och i samma ögonblick som medborgaren blivit skattebetalare har politikern reducerats till kamrer som ansvarar för att skattemedlen inte slarvas bort, eller till en butiksföreståndare i den samhälleliga godisbutiken.
Allra värst drabbas skolan och kulturen av detta synsätt menar Göransson.
I det tillstånd som råder i dag, har skolan drabbats hårt när politikens främsta mål blivit att hushålla med skattebetalarnas pengar. Och skolans situation har komplicerats än mer av den kommunalisering som socialdemokraterna genomförde för 20 år sedan.
I samma samhällsklimat riskerar också kulturen att bli en "mädchen für alles", som Göransson uttrycker saken. Att kulturen kan bli en "hjälpgumma" för allt möjligt, men riskerar att förlora sitt egenvärde.
Därför, menar Göransson, är det extra viktigt att kulturpolitiken både erkänner kulturens egenvärde och respekterar konstnären genom att inte lägga sig i och detaljstyra. Politiken ska lägga ut riktlinjerna och inte lägga sig i detaljerna, om man sammanfattar Göranssons ståndpunkt. Kulturpolitiken ska "formas med ett minimum av styrambitioner i det som är kulturens innehåll".
Det måste helt enkelt finnas svängrum för lite anarki i strukturerna.
Här vädras också en oro för den kommande portföljmodellen inom kulturområdet där Göransson ser en risk i att det kan uppstå en stor politisk förhandlingsapparat som riskerar att förbruka stora delar av kulturanslagen innan en enda teaterföreställning producerats.
Om han får rätt återstår att se. Men det är intressant läsning som Bengt Göransson levererar och han uttrycker sig inte så tvärsäkert som det kan verka i ovanstående summering. I stället vill Göransson komplicera frågeställningarna och uppmanar till eftertanke i politiken.
Det är uppfriskande med något så "antikt" som politisk filosofi när den politiska agendan mest tycks bestå av bävan inför finanskriser och opinionsmätningar. Och jag delar många åsikter Göransson har.
Fast ibland blir han lite väl förmanande då han med utropstecken uppmanar läsaren "Tänk själv!". Det hamnar mitt på näsan och det är synd.
Och resonemangen är inte alltid invängningsfria.
En och annan lärare torde surna till rejält när Göransson säger att "lärarnas prestige avgörs inte av deras lön - utan av det värde som omgivningen tillmäter deras uppgift".
För lönen sätter ett värde på arbetet och är en inte oviktig del av omvärldens värdering av yrket. När man säger att det är ok att lärarna tjänar väsentligt mindre än, exempelvis, Stockholms sopgubbar har man satt ett värde i sig. Nej. Jag missunnar inte sopåkarna deras lön (ca 30 000), men samma stad sätter samtidigt en lägre lön på den högutbildade läraren och säger därmed till barnen som läraren ska utbilda att just utbildning inte lönar sig. Det är ett problem, oavsett om man har ett medborgar - eller skattebetalarperspektiv på samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!