Om naturens läkande kraft
KONSTHur man odlar frisk luftSusannah MiraKonsthallen, LuleåPågår t o m 23 augusti
Den vita, flortunna kupolen står som ett litet hoppfullt moln inne i Konsthallens första galleri. Inuti finns mängder med gröna växter som renar luften åt de besökare som väljer att slå sig ner en stund. Foto: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Susannah Miras Hur man odlar frisk luft ligger någonstans i gränslandet. Dels kan man betrakta verket utifrån, men man kan också gå in och sätta sig och insupa friskt syre.
För Hur man odlar frisk luft består av just syre. En stor vit kupol som för tankarna till ett barns lektält eller kanske ett lusthus - en trygg livmoder av värme, fukt och frisk luft. Precis som i en bruksträdgårds växthus dallrar luften av livets organismer - man kan riktigt känna kraften i plantorna som frodas.
Det är förstås en slags symbios Mira vill komma åt. Vi människor träder in i kupolen och avger koldioxid medan växterna omvandlar detta till syre som vi andas. Det är en slags existens på enklast möjliga nivå.
Men det finns också en annan aspekt av verket. I programmet förklarar Mira att hon länge tänkt på de biologiska experiment med slutna miljökapslar som pågått i Arizonas öken, en slags önskan om att skapa platser där vi kan känna oss trygga i takt med att klimathotet växer.
I världen finns en tro, eller möjligtvis övertro, på att naturen är självläkande. Många miljöexperiment kan också betyda att vi människor skjuter ifrån oss ansvaret för det vi gjort och tvingar naturen att tillhandahålla lösningarna på problemen och än en gång rädda mänskligheten från undergång.
Men Susannah Miras Hur man odlar frisk luft är i alla fall en början på tänket kring hur människan ska kunna vända utvecklingen. Hur man än ser det, är det nödvändigt. Vill man vara utopisk och filosofisk kan man mena att det handlar om att betala tillbaka det vi lånat från vårt ursprung. Vill man vara mer krass och tänka ur ett själviskt perspektiv kan man se det som att återuppbyggnad av biosfären är mänsklighetens enda möjlighet att överleva.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!