Att Bodil Malmsten skriver en bok om hur hon gör när hon skriver, förvånar mig inte. I sina bloggböcker har hon många gånger talat om vad det innebär att skriva. Om svårigheter, möda, frustration och glädje m m. Men hon har också betonat hur viktigt det är att ansträngningen bakom inte får märkas.
Hon petar, ändrar och skriver om hela tiden, men resultatet ter sig ändå både organiskt och omedelbart. Hennes stil är omisskännlig.
Så det är klart jag är nyfiken på Så gör jag och att läsa om hennes erfarenheter och metoder. Malmsten slår fast redan från början att det inte är möjligt att lära ut hur man skriver. Det finns naturligtvis ingen quick fix när det gäller skrivande, men hon berättar om hur hon går till väga och redogör för sin skrivprocess alla faser och motgångar.
Ett ostört rum och sammanhängande tid är absoluta förutsättningar för att det ska bli något överhuvudtaget, enligt Malmsten och poängterar att lusten är ditt bästa skrivverktyg. Sen när man satt igång att skriva ska man bara ösa på, säger hon. Tänk inte efter, väg inte orden på våg utan låt det flöda. Tids nog kommer osäkerheten och tvivlen. Då gäller det att ha tålamod.
Hon delar generöst med sig av råd och tips, men skriver också om sina helvetesperioder. Hon visar på exempel, ger läsaren arbetsuppgifter, gör listor på böcker och pekar på vikten av att läsa mycket. Hon menar att man ska läsa som en lärling och undersöka hur handlingen förs framåt, hur den berättas osv. Och så hävdar hon att man alltid ska vara väldigt uppmärksam på sin omgivning. Här finns mycket att gå igång på. Stort som smått.
Det skrivs mer än någonsin idag - bloggar, chattar, twitter, sms m m så Malmsten ligger rätt i tiden. Det är ett nöje att läsa henne även om Så gör jag är ett slags handbok, bruksanvisning, så kännetecknas den av hennes mycket personliga stil. I hennes värld blir skrivandet till ett äventyr fyllt av ljus och mörker, dramatik och lyckliga stunder av flow.
Därför blir Så gör jag till en bok som inspirerar.