Nye chefens repertoar: "Episkt och inte så fjuttigt"

Norrbottensteaterns nye chef Alexander Öberg vill själv se stor episk dramatik och inte "fjuttigheter". Det kan komma att märkas när han sätter upp sin kommande repertoar.

EPIKER. Alexander Öberg vill se stora episka berättelser på teaterscenen.

EPIKER. Alexander Öberg vill se stora episka berättelser på teaterscenen.

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2017-01-12 14:20

Dagen efter teaterstyrelsens beslut att anställa honom som teaterchef är han försiktig med vad norrbottningarna kommer att få se på scenerna framöver. Han vill inte utse någon egen favoritdramatiker.

– Nej, men det jag kan säga är att jag längtar efter de stora berättelserna, de stora episka berättelserna som inte bara är fjuttiga utan tar tag i de stora frågorna. Nu har det blivit mera fjuttigt på teatrarna.

Han nämner "Stora vreden" som exempel på en episk stor berättelse. Det var romanen av Olof Högberg från förra sekelskiftet som Sven Viksten förvandlade till teaterpjäs. Det blev en uppmärksammad uppsättning 1988 och 1989 på Folkteatern i Gävle, regisserad av Peter Oskarson, sex timmar lång inklusive mat- och kaffepaus. Föreställningen framfördes i Iggesunds gamla valsverk och i en gasklocka i Gävle.

Vad som betraktas som stor episk dramatik förändras enligt Alexander Öberg med tidens gång. Tanken går dock till klassiska dramer.

– Mitt uppdrag är att Norrbottensteatern ska ge både ny dramatik och klassiker som fortfarande fungerar. Repertoaren ska vara bred och det gillar jag, både göra nyskrivet och gammalt.

Den nye teaterchefen har ingen koppling till Norrbotten mera än ett gästspel som regissör när Teaterhögskolan gjorde sin examensuppsättning 2015. Orsaken till att han sade ja till att bli chef för Norrbottensteatern förklarar han så här:

– Jag har funderat bli teaterchef men det har inte blivit så. Jag har känt mig nöjd med att regissera. Nu fyller jag snart 50 år, kan en massa och därför passar det nog bra att bli teaterchef.

Han svarar försiktigt på frågan hur publiken kommer att märka den nye teaterchefen.

– Förhoppningsvis märks inte chefen så mycket.

Men du är ju konstnärlig ledare och det måste väl märkas?

– Jag kan ännu inte svara på den frågan. Det skulle bara bli banaliteter om att det ska bli så bra. Min första uppgift bli att ta reda på vad Norrbottensteatern är, lära känna personalen och förutsättningarna. Den nuvarande chefen Elisabeth Lax lägger repertoaren en bit in i min period.

Nye chefen i centrum för teaterdebatten

Dramatikern Erik Norberg vill att du vårdar teaterns musikaliska arv?

– Så klart kommer jag att göra det. Norrbottensteatern är en musikalisk teater med musikaliska skådespelare. Vilken form det sedan får vi se, det kan bli i alla möjliga former. teater och musik hör ihop.

Du gör nu den fjärde musikalen tillsammans med Erik Norberg, nu för Helsingborgs stadsteater. Blir det samarbete med honom också i Luleå?

– Vi har samarbetat länge och spontant känns det som att vi kommer att fortsätta samarbetet. Han kan ju också Norrbotten och kan vägleda mig när jag som skåning blir lite förvirrad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!