Nyckeln till Yoko Ono

Yoko Ono är aktivisten som tror på konstens förmåga att hjälpa människan. Stommen i hennes konstnärskap är den klassiska boken "Grapefruit", utgångspunkten för en ny utställning i Stockholm.

Yoko Ono är tillbaka i Sverige. Förra året gjorde hon nya verk för skånska Wanås, nu är hon aktuell i Moderna museets utställning om hennes nyckelverk "Grapefruit".

Yoko Ono är tillbaka i Sverige. Förra året gjorde hon nya verk för skånska Wanås, nu är hon aktuell i Moderna museets utställning om hennes nyckelverk "Grapefruit".

Foto: ERIK M?RTENSSON / SCANPIX

Kultur och Nöje2012-06-07 06:00

Ljuset i Sverige är makalöst, till och med en grå himmel har något magiskt över sig här, försäkrar Yoko Ono, på plats i Stockholm för andra gången i år. Det förra besöket var i mars, för att rekognosera inför den fullmånenatt som det nu har blivit dags för.

Hennes performance Evening till dawn inleder utställningen Yoko Ono - Grapefruit på Moderna museet. Yoko Ono, som så ofta klädd i välskräddad svart kostym och vit herrhatt, berättar att hon har hittat en plats på Djurgården med rätt energi för att tillsammans med publiken invänta gryningen.

- Vi får se vad som händer. Jag improviserar alltid, jag vill uttrycka vad jag känner i just den stunden, ett ögonblick som vi delar tillsammans.

Grapefruit är namnet på den bok som följt Yoko Ono genom hennes karriär, från New Yorks avantgardistiska konstscen till dagens utställningar över hela världen. Det var i början av 1960-talet, då hon var en del av den nyskapande Fluxusrörelsen, som hon började sätta sina konstidéer på pränt. För att inte tappa bort dem, säger hon själv. Men lika mycket var det ett nytt sätt att tänka, ett kliv bort från den klassiska synen på konst mot den konceptuella idébaserade konsten. 1964 gav hon ut boken på eget förlag och den har sedan dess tryckts om i åtskilliga upplagor, med nya tillägg.

- För mig var instruktionerna viktiga redan från början, men jag trodde aldrig att omvärlden skulle tycka det. Den första boken fyllde jag med min energi och kärlek och jag är glad att den fortfarande uppskattas.

De haikuliknande instruktionerna har namn som "Snow piece", en uppmaning att tänka på snö som faller, tänka att snö faller överallt hela tiden, eller "Hide and seek piece" som instruerar läsaren att gömma sig: "Hide until everybody goes home. Hide until everybody forgets about you. Hide until everybody dies." Vissa instruktioner är högst realiserbara, andra är tänkta att stanna på ett konceptuellt stadium. Yoko Ono, som är skolad i klassisk musik, liknar dem vid partitur.

- Har du partituret kan du spela stycket, även 150 år senare. Men det kommer aldrig att låta likadant, varje person gör sin tolkning.

John Lennon har berättat att han hade boken liggande på sitt sängbord redan innan han träffade Yoko Ono, fascinerad av rader som "Imagine the clouds dripping". I dag har de sociala medierna blivit ett lika självklart forum. Den till synes enkla konceptkonsten lämpar sig sällsynt väl för exempelvis Twitter, där hennes uppmaningar når en stor publik.

- Jag har alltid varit intresserad av aktivism och har hela tiden varit aktiv. Det har varit naturligt för mig, men med ny teknik når jag ut på ett annat sätt, det är nu ni ser det. Jag får stor respons, men det är också ett stort ansvar. En bra instruktion kan påverka människor på ett positivt sätt.

Född 1933 i Tokyo, uppväxt i en välbärgad familj som flyttade till New York när hon var i tonåren.
I slutet av 1950-talet blev hon en del av Fluxusrörelsen, med bland andra konceptkonstnären John Cage.
Hon och John Lennon träffades första gången 1966, de gifte sig 1969. 1980 sköts John Lennon utanför parets hem i New York.
I slutet av 1980-talet ställde Yoko Ono ut på Whitney Museum i USA och under 1990-talet fick hon sitt stora erkännande som föregångare inom konceptkonsten.
Utställningen “Grapefruit" visas på Moderna museet 6 juni till 16 september och inleds med två performanceverk. Den består av Yoko Onos verk, bland annat filmer som hon gjort utifrån sina egna instruktioner, samt andra konstnärers tolkningar av en helt nyskriven instruktion, “The fountain".
Efter Moderna museet väntar London, och anrika Serpentine Gallery, där en större retrospektiv utställning öppnar i juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!