– Vi vill bli en gränslös teater, geografiskt, språkligt, kulturellt och när det gäller genrer. I sommar gästspelade vi i Boden. Meänkieli talas ju i hela Norrbotten, säger hon om expansionsplanerna.
I dessa ingår att regelbundet ge föreställningar i Luleå. Det blir i återöppnade kulturcentrumet Ebeneser. Redan på tisdag är Tornedalsteatern på plats för att ge smakprov på vinterns program.
– Vi har redan bokat in flera föreställningar i Ebeneser. Det känns bra, lokalen är mellanstor men tar in hyfsat med folk.
Så här svarar Carina Henriksson på frågan vad hon som ny chef vill göra med Tornedalsteatern:
– Jag har jobbat i två år på Tornedalsteatern och lärt känna personal och verksamhet. Vi kommer att fortsätta i samma riktning, lyfta kulturen, göra den tillgänglig i glesbygden, höja den konstnärliga nivån och engagemanget. Vi ska öka publikunderlaget och intresset för teater och för meänkieli.
Vad blir din inriktning i pjäsvalet?
– Det blir både klassiska pjäser i ny dräkt och nyskrivna pjäser. Nu arbetar vi med Lina Stoltz pjäs I morgon är allt som vanligt och som Bengt Pohjanen översatt till meänkieli. Malmens väg blir det stora projektet jubileumsåret 2016 med två eller tre nyskrivna verk.
– Vi har åtaganden att göra barnteater, professionella produktioner, semiproduktioner och rena amatörproduktioner. Vi ska växla upp för barn och ungdomar, för det är viktigt för ett konstnärligt växande. Man ska inte behöva flytta för att få utöva kultur och vi ska skapa utrymme för de kulturutövare som redan finns.
Vad tycker du är det bästa som Tornedalsteatern satt upp de senaste åren?
– Jag är en nu-människa och lever i varje produktion. Till exempel tror jag och hoppas mycket på I morgon är allt som vanligt, som belyser ett viktigt problem med barn som har en alkoholiserad förälder. Jag skulle gärna ha spelat mera av sommarens pjäs Satu-Jävla-Helvetes-Maa, som handlar om att söka sin identitet. Den hade passat att också spelas i Finland, men ensemblen är så stor och då blir det för dyrt. Dessutom minskar nu turnéstödet från landstinget.
Du har en bakgrund inom musikteater, som operasångerska. Kommer det att märkas?
– Givetvis tar jag med mig kunskaperna in i verksamheten, men Tornedalsteatern har alltid spelat musikteater, så det är inget nytt. Vi gjorde ju en folk-Mozart, tonsättarens enaktare Teaterdirektören.
Kommer du själv att stå på scen"
– Ibland kommer jag att göra det liksom alla andra åtta anställda. Vi har en bred kompetens och kan täcka upp för varandra. När det behövs så ställer vi oss på scen.
Norrbottensteaterns chef avgick på grund av minskat ekonomiskt stöd. Har Tornedalsteatern också drabbats?
– Nej, vi är otroligt tacksamma för den fina uppbackningen från Statens kulturråd, landstinget och kommunerna. Det har varit stadigt i många år. Vi har också fått bra stöd när vi sökt extra projektpengar.