Nu minns vi ubåtarna i Törefjärden

Kultur och Nöje2016-05-21 06:00

Besättningen på det ryska flygplanet för klimatforskning vägrade lämna Kiruna. Dessutom hade det en flygrutt över Vidsel och den för det nya kalla kriget-tiden återuppväckta flygbasen i Jokkmokk. Det svenska försvaret fruktar spioneri!

De gamla ryska ubåtarna tycks inte bara ha krälat upp på land, nu flyger de i luften också. Vi är tillbaka i den gamla tiden, det 1980-tal då vi åkte till Töre för att se infanteriets jakt på okända och förmodligen ryska ubåtar. Den lilla bruksorten levde upp, det vimlade av nyfikna och en entreprenör öppnade en korvkiosk i hamnområdet.

I tidningen kunde sedan vi läsa ett vittnesmål från en anonym svensk officer som berättade om ryska grodmän som försökt kliva i land där i Töre, mitt i den gamla Kalixlinjen, men mötts av svensk eldgivning. Journalisten som stod för detta scoop i NSD blev sedan en av landets framgångsrikaste deckarförfattare. Militären betecknade senare dessa händelser i Törefjärden som ”ej sannolika” kränkningar.

Av det svenska ubåtsjagandet blev det inte så värst mycket. Till slut fick vi veta att ljuden som militären hörde i hydrofonerna och som troddes vara främmande ubåtar, var ljud från vår egen fauna i skärgården. Ubåtsjakten hade varit faunatisk, om ett nybildat ord tillåts.

Nu är vi tillbaka där igen i jakten på vår ständige fiende i öst och man undrar varför. Det ryska flygplanet i Kiruna är bara en i raden av rapporter från mer eller mindre trovärdiga källor som är lika svåra att få bekräftade som ubåtsrapporterna var på 1980-talet. Kan det vara så enkelt att vi är utsatta för propaganda, intressen som försöker förmå Sverige att ansluta sig till Nato?

Då är det skönt att kulturen finns, människor som vågar ifrågasätta, undersöka och formulera en fri syn på saken. Radioteaterns förra chef Stina Oscarsson vågar, hon agiterar mot ett svenskt Nato-medlemskap och mot ett värdlandsavtal med Nato. För ett år sedan talade hon på Lillan i Luleå i en samling för fred och mot militariseringen. Vi som sedan avslutade kvällen med en bit mat på en av teaterhusets restauranger tvärsöver, fann att Nato redan var här. Bordsgrannarna var Nato-officerare och gentlemän och över oss bullrade Nato-flygplan.

Mitt i veckans upphetsning kring ett förmodat ryskt spionflyg över Norrbotten når oss nyheten att Teaterhögskolan i Luleå inlett ett samarbete med Teater-Akademin i S:t Petersburg. Först ut blir pjäsen ”Lille prinsen”, som teaterelever från S:t Petersburg framför på ryska den 2 juni i Luleå. Sedan blir det workshop med den ryska samarbetspartnern.

Då får vi andra bordgrannar på teaterrestaurangen. Det är tur att kulturen finns, för avspänningens skull.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!