– Det blir som ett litet bokslut över den tid jag har varit så de som tar över i mitt ställe inte behöver göra samma misstag som kanske jag redan gjort, säger Lars Israelsson.
På kontoret i Centralskolan står flyttkartongerna uppradade. Lars Israelsson har sparat bland annat handlingar, bilder, konstverk och arbetsprover från alla de projekt han arbetat med under sina 35 år. Resultatet blev 70 kartonger som han till en början i hemlighet bevarade i kommunhusets källare.
– Jag har haft en liten sjukdom. Första veckan i januari plockade jag ihop allt vad jag hade gjort året innan och sparade det i ett hemligt förråd i källaren. Jag tänkte att jag måste bevara det för framtiden, säger han.
Hans första jobb åt Gällivare kommun var som projektledare för EMMA-huset i Mettä-Dokkas och givetvis finns ett protokoll sparat, det första Lars Israelsson skrev.
– Fantastisk skola, den har varit igång i 35 år och den ser så bra ut, jag var dit i veckan och tittade, berättar han.
Efter det har projekten avlöst varandra och Lars Israelsson har bland annat varit delaktig i arbetet med centralskolans omvandling, återuppbyggnaden av kåkstan och i tio års tid var han ensam skribent och utgivare av kommunbladet. Det är också hans röst du hör om du lyssnar på den guidade turen då du vandrar efter kulturstigen i Malmberget.
– Det är något jag är oerhört stolt över. Kulturstigarna är något som alltid kommer leva vidare även om de måste dras om i och med Malmbergets fortsatta avveckling, säger han.
I mitten av 80-talet träffade Lars Israelsson barnboksfiguren Plupps författare Inga Borg och tillsammans beslöt de att bygga upp Pluppskogen i Gällivare. Där kunde barn besöka Plupp, lära sig om skogen och smaka på sommarsoppa. Kultursekreteraren är väldigt ledsen att den inte finns kvar idag.
– Pluppskogen är en diamant för kommunen, det är absolut något jag skulle vilja se återuppstå i framtiden, säger han.
Han stod tillsammans med en liten grupp personer även bakom konceptet Friska Gällivare som också är något han saknar. Framförallt dess symbol hjortronet.
– Jag tycker det är den absolut bästa symbolen som en kommun har haft i Sverige. Hjortronet, norrsken och midnattsol är unikt och någonting vi alltid haft och alltid kommer ha, menar han.
Trots att Lars Israelsson går i pension den sista december funderar han fortfarande över Gällivares framtid. Han har bestämt att år 2020 återvända från sin nuvarande ort Bastuträsk för att gå en rundvandring och se hur samhället utvecklats och bevarats. Visionen är att han direkt på tågstationen möts av ett monument tillägnat Agda Rössel, Sveriges första kvinnliga FN-ambassadör och enligt honom den viktigaste Gällivarefostrade personen. Pluppskogen kommer vara fylld med barn och hjortronet kommer såklart vara kommunens symbol igen. Gällivare kommer också att ha återupptagit sitt samarbete med Filmpool Nord.
– Då kan jag gå på bio och se Norrsken som är en uppföljare på serien Midnattssol och inspelad i Gällivare. Att Gällivare skulle bli spelplats för Midnattssol var inte möjligt då vi inte längre är med i Filmpool Nord, säger han.
Lars Israelsson ställer mellan 25 november och 28 december ut innehåll från sina samlade dokumentationer på Centralskolan i Gällivare. Efter sin pension kommer han ägna tiden åt sin hustru men även åt sin pinsamling, som han berättar är den största i Sverige och sjunde största i världen.
– Jag kommer sitta där med katten, Patricia och mina 14 000 pins, säger han och skrattar.