Nu är scenen ungdomarnas

På fredag spelas teaterföreställningen "Man vänjer ju sig med det vackra" första gången. Det är urpremiär för projektet Ung Scen Norr. "Pjäsen berättar om ungdomars syn på att leva i Norrbotten", säger Daniel Isaksson.

HYLLNING. ”Norrbotten behöver en fast ungdomsscen”, säger Daniel 		Isaksson och hyllar Backateatern i Göteborg, Sveriges största ungdomsscen med en budget på 45 miljoner kronor.

HYLLNING. ”Norrbotten behöver en fast ungdomsscen”, säger Daniel Isaksson och hyllar Backateatern i Göteborg, Sveriges största ungdomsscen med en budget på 45 miljoner kronor.

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2015-08-24 06:00

Ung Scen Norr är Norrbottens nya ungdomsscen. Tio professionella teaterarbetare från olika håll i Sverige jobbar i det treåriga projektet. De har under två års tid förberett premiären som blir i Älvsbyn den 28 augusti.

– Vi har arbetat med att ta reda på hur teaterlivet ser ut för de unga i Norrbotten, hur vi kan utveckla det och få ungdomar att hålla på mer med teater på sin fritid, säger Daniel Isaksson som är verksamhetsledare för Ung Scen Norr.

Älvsbyn, Arvidsjaur, Luleå, Pajala, Jokkmokk och Gällivare är pilotkommuner i projektet och "Man vänjer ju sig med det vackra" bygger på berättelser från ungdomar mellan 13 och 16-17 år i de kommunerna.

– Ungdomarnas röster ska få höras och de får vara med i hela processen. De berättar och skriver texter som vi sedan framför. Vi utbildar också teaterledare runt om i länet och ordnar workshops, säger Daniel Isaksson.

Johanna Larsson är regissör och berättar om hur hon och de andra projektarbetarna har rest runt i länet i två månader och träffat ungdomar.

– Vi har pratat med 229 ungdomar och gjort ett 60-tal intervjuer. De unga har fått berätta om saker som hur de ser på framtiden, om de vill förändra något och om det är något som de är rädda för. Föreställningen bygger på deras röster och ord rakt igenom, säger hon.

Hon lyfter fram unga tjejer som berättar om sina feministiska uppvaknanden.

– Deras tankar om könsstrukturer är en tematisk tråd i pjäsen. En annan tråd är drogproblematik och de som berättar är såväl de i missbruk som medlemmar i familjer där problematiken finns.

Skådespelarna Tobias Sondén och Nora Bredefeldt bjuder på ett smakprov av den första pjäsen. Bland stora fotografier på ungdomarnas favoritplatser i deras hemorter – bilderna utgör scenografin – förmedlar de två ungdomars berättelser.

Den ena av ungdomarna säger:

– Det händer absolut inget här. Vi har inte ens en ungdomsgård. Vi hänger utanför äldreboendet. Om ni ska fotografera så kan ni ta en stillbild på en snöboll.

Den andra berättar om sin kusin och fiskekompis som började med droger. Han säger:

– Det är viktigt att få med den smutsiga sanningen med spice och alkohol.

Johanna Larsson påpekar att alla riktiga namn och platser tas bort när ungdomarnas berättelser framförs.

– Det kan vara väldigt starka saker som kommer fram och därför anonymiseras allt.

"Man vänjer ju sig med det vackra" ska spelas för alla högstadieelever i de sex pilotkommunerna. Pjäsen ska också ges som allmänna föreställningar.

– Vi vill att också vuxna ska komma och ta del av ungdomarnas berättelser, säger Daniel Isaksson.

Projektet Ung Scen Norr ägs och delfinansieras av Norrbottensteatern. Andra lokala finansiärer är Norrbottens läns landsting och de sex pilotkommunerna.

– Budgeten är på cirka 5,5 miljoner kronor men jag hoppas att den växer och att Norrbotten får en permanent ungdomsscen, säger Daniel Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!