NSD-priset till kulturens gräsrötter

Nattfestivalen i Korpilombolo tilldelas NSD:s kulturpris 2011.Med gräsrotsrörelsens engagemang och små medel har kulturföreningen byggt upp en festival som tagit världen till Korpilombolo - och satt orten på världskartan.

En skål för festivalen. Mikael Larsson häller upp lite bubbel (utan alkohol) till Linnea Nylund, Jenny Eriksson och Julian Vasquez.

En skål för festivalen. Mikael Larsson häller upp lite bubbel (utan alkohol) till Linnea Nylund, Jenny Eriksson och Julian Vasquez.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur och Nöje2011-12-13 06:00

Korpilombolo och Bolombolo. Avståndet mellan orten i Norrbotten och samhället i Colombia kan tyckas hisnande.

Men i den litterära gestalten "Gaspar von der Nachts" resa från Bolombolo i Colombia till Korpilombolo, skapad av den colombianske författaren León de Greiff (1895-1976), skedde ett osannolikt möte mellan de två orterna. Där föddes också en minst lika osannolik festival.

Nattfestivalen.

Trött på storstadens stress reste Gaspar 1926 till Korpilombolo för att leva ett liv i frid, sökande efter "den absoluta tillflyktsorten" där hans rastlösa själ kunde få en stunds vila.

Historien inspirerade litteraturvetaren Julian Vasquez och kulturföreningen i Korpilombolo att starta en festival för natten - European Festival of the Night, med inriktning mot filosofi och kultur.

Resten är, som man brukar säga, historia.

Tidningar, radio och tv runt om i världen har rapporterat om den lilla kulturfestivalen med natten som tema.

I dag avslutas den sjunde upplagan av festivalen som satt orten på kartan.

Och det är i ett belamrat festivalkontor som NSD:s kulturredaktion möter styrelsen för att dela ut årets kulturpris till en välförtjänt pristagare - den första förening som fått priset. Och det är en överraskad Linnea Nylund, ordförande i föreningen, som får avbryta sin blodpaltslunch och ta emot priset tillsammans med övriga medlemmar i styrelsen.

Men hon finner sig snart.

- Jag undrade varför ni ville träffa hela styrelsen, säger hon och skrattar.

Lite nyfiket undrar vi hur man kom på att göra en festival över 13 dagar, från 1-13 december. Andra brukar mäkta med en dag, eller helg.

- Det var Julian Vasquez som kom med idén. Han tyckte att det skulle göra mer effekt för bygden om man hade en längre festival. Och vi har aldrig haft något problem att fylla programmet, säger Nylund och får medhåll av styrelsemedlemmen och eldsjälen Bengt Matti.

- Det är många artister som ringer och frågar om de får vara med och vad de kan bidra med, säger Matti.

Det ideella arbetet är också en av nycklarna till att festivalen klarat sig. En annan är stödet från finansiärer och kulturlivet.

- En styrka vi har är att man trodde på oss. Ofta får man bidrag i två eller tre år för en festival, men vi har kunnat fortsätta utveckla festivalen och få fortsatt stöd, säger Nylund.

I snitt har man legat på en budget kring 600 000 kronor per år och ur det har man fått dryga 600 evenemang på sju år.

- Från början fick vi ägna mycket energi åt logistik. Nu tänker vi mer på hur vi bygger programmet och vi har breddat det, säger Nylund.

Bengt Matti menar också att festivalen satt sina spår i bygden.

- Jag tycker att jag märker ett nytt kulturellt intresse. Inte minst bland de yngre. Vi har många unga förmågor på gång och det glädjer mig, säger han och avslöjar att det redan finns planer för 2012 och framtiden.

- Linnea tänker säkert tio år framåt. Jag är ju pensionär och inser att det finns begränsningar för egen del. Men vi har idéer för nästa år och i dag (läs tisdag) skriver vi ett vänortsavtal med Bolombolo och utökar samarbetet med dem. De vill att vi ska komma dit och det finns planer på att starta resor mellan orterna, säger Matti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!