Alltfler verkar ge sig på att skriva noveller, möjligen inspirerade av den fascinerande och mästerliga Alice Munro, Nobelpristagare i litteratur 2013.
Underbart kan vara kort, men genren är inte lätt.
I vissa stycken behärskar Leif Larsson konsten. Han har skrivit noveller förr och framstår i sina bästa stunder som distinkt och driven, medveten och lagom gåtfull på ett sätt som tilltalar.
Ofta växlar han i berättandet mellan de kronologiska hållpunkterna och perspektiven, vilket gör de mest lyckade texterna spänstiga och spännande. Hans språk är rakt och enkelt, nästan helt fritt från konstlade inslag.
Titeln på hans nya samling är hämtad ur den inledande novellen, Johans natt. I den tar sig den tolvårige Johan den sex mil långa sträckan från slåtterabetet i Hukanmaa hem till Tärendö och sin döende mamma Tilda.
Genom den långa, varma sommarnatten 1904 går och småspringer tolvåringen längs vägar och stigar, plus att han passerar tre älvar, hela tiden ensam och ängslig.
I sommarnattens dämpade ljus hör han många ljud, plötsligt också en skarp drill, medveten om att en riktig vissling avslöjar att björnen finns nära.
Det är en mycket levande och gripande novell, som både i fråga om innehåll och berättande inger respekt och berör.
Den är också typisk för samlingen. I flera av texterna återkommer utsatta barn och ungdomar – offer för misshandel och övergrepp, drabbade av lungsot eller vilse och rädda i de annars rätt trygga tornedalska och norrbottniska miljöerna. Mellan en del av personerna och några av berättelserna finns det mer eller mindre klara kopplingar.
Ibland är dramatiken extra stark, i form av dråp, dödsolyckor och brutala våldtäkter. Genomgående är annars att det handlar om tillvarons stilla lunk – och just där finns svagheterna. I vissa avsnitt blir det lite väl vardagligt och trivialt. Någon enstaka tråd lämnas lös och en del formuleringar är så valhänta att språket tillfälligt brister vad gäller pregnans och lyster.
Som helhet är det ändå en icke oäven novellsamling, som åtminstone borde uppskattas av en lokal läsekrets.