Norrbottningar med minnen av krig

författaren. Sten Losenborg berättar om andras minnen från den moderna tidens konflikter.

författaren. Sten Losenborg berättar om andras minnen från den moderna tidens konflikter.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur och Nöje2016-10-10 06:00

Titeln låter som det gamla massmedieprogrammet i radion, men författaren har lagt till underrubriken "livsöden i skuggan av krig" och då förstår vi att det inte är några gamla upplagekrig det handlar om, i stället det som militärerna förr kallade "ofred".

Sten Losenborg är en mogen man som själv var med som jägarsoldat i Riksgränsen under andra världskriget. Denna bok är den fjärde han skrivit med utgångspunkt från egna upplevelser, intervjuer med andra som varit med och utifrån polisförhör som finns i Riksarkivet.

Boken bygger just på intervjuer och läsaren får möta en rad människor med erfarenhet av när vapenmakt övertar vardagen. Det handlar om prästen i Råneå med förflutet i Främlingslegionen, som dödade människor i strid men som deserterade när han beordrades ta livet av en hel familj. Den hjälpte han i stället hjälpte att fly.

Det var ett av bokens öden från andra världskriget. Losenborg går genom 1900-talets och 2000-talets väpnade konflikter och hamnar också i dagens oroligheter. Också här finns det norrbottningar med erfarenhet.

Det är bland annat en intervju med Yousra Oudeh, som flydde när israelerna anföll Golan i Syrien 1967. 2012 var det dags igen när den arabiska våren havererade och inbördeskriget bröt ut i Syrien.

Två år senare flydde hon med familjen Syrien, betalade 72 000 kronor per person i familjen till flyktingsmugglaren, för henne själv och de två barnen. Alla besparingar gick åt. Till slut hamnade familjen i Boden, där de nu bor.

Det är ett bra initiativ av Sten Losenborg att göra en bok om dessa människoöden och som till en del också finns mitt ibland oss. För andra författare kan det bli inspirationskällan till romaner.

NY BOK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!