Norrbottenskonstnärer ställer ut i Japan

De har tidigare ställt ut sin konst i Murmansk och Argentina. Nu åker Erik Holmstedt, Anja Persson, Pilar de Burgos, Ricky Sandberg och Juan Carlos Segovia till Fukuoka i Japan för att ställa ut på Fukuoka Asian Art Museum mellan den 18 och 28 juli.

Foto:

Kultur och Nöje2009-07-08 06:00
- Vi har fått kontakten via en japansk konstprofessor som medverkade på en vinterbiennal och den första sommarbiennalen. Vi kommer att ställa ut tillsammans med fem japanska konstnärer som sedan kommer att besöka konsthallen i Luleå i december 2010, säger Ricky Sandberg som beskriver Fukuoka Aisan Art Museum som den enda samtidskonsthallen i den japanska miljonstaden.
Anja Persson kommer att ställa ut funktionella smycken som, exempelvis, kan verka lungnande på den som bär dem.
- Det är fyra smycken som jag ställer ut, men det är inget man springer omkring med. Så-ja säger åt den som bär det att ta det lugnt, att sakta ner. Och jag tror att det skulle väga sex kilo om man hade på sig alla smycken. Men det följer med instruktioner om hur man ska använda dem, säger Persson.

Erik Holmstedt kommer att visa fotografier av människor från Luleå och Japan, samt urbana landskap. Pilar de Burgos ställer ut dockor som rör sig i ramar som symboliserar datatekniken och hur den påverkar våra liv och hon ställer frågan om det är givet att vi måste följa den utvecklingen.
Och den som såg Juan Carlos Segovias utställning på Kulturens hus i Luleå kommer kanske ihåg hans parkeringsplats för kramar. Den kommer också att ställas ut i Fukuoka.
- Jag hoppas ju att japanerna ska kramas där, för de kramas ju inte så mycket annars, säger han och skrattar.
Även Ricky Sandberg går till viss del i klinch med det japanska samhället i de två målningar som han kommer att visa på utställningen.
- Jag har varit i Japan flera gånger och det är ett manschauvinistiskt samhälle. Så jag har gjort parafraser på Madonnan och barnet och Madonnan i grottan, men bytt ut madonnan mot män. Mycket av idén kom faktiskt när jag var på dagis och såg en annan pappa omgiven av tre barn. Det såg precis ut som Madonnan i grottan, så jag fotograferade av det och gjorde en målning. Och jag har färgat bilderna röda som en symbol för det våld vi män orsakat genom historien. Jag tror att det hade sett annorlunda ut om vi haft en mer omhändertagande roll, säger Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!