Norrbotten satsar på författaraftnar för hörselskadade

I Norrbotten har var sjunde person en hörselskada i någon form. Det innebär att det kan vara svårt att ta del av vissa kulturhändelser. Därför satsar nu Handikappades Riksförbund och Länsbiblioteket på författarbesök speciellt anpassade för de som hör dåligt.

Foto:

Kultur och Nöje2009-02-27 06:00
Drygt trettiotusen personer i Norrbotten har en hörselskada i någon form. Det är procentuellt sett påtagligt fler än i övriga Sverige. Varför det är så kan man ännu inte säga säkert, men Järker Lundström, ordförande i Hörselskadades Riksförbund Norrbotten har en teori.
- Det är möjligt att det beror på den tunga industrin här uppe, att det är många arbetsrelaterade skador, säger han.
I dag har Norrbottenssektionen drygt 2000 medlemmar. Jämfört med statistiken är det en ganska låg andel hörselskadade som är abslutna till förbundet.
- Men jag tror att det beror på att många som hör dåligt inte riktigt tycker att de har en hörselskada. Kanske för att den är arbetsrelaterad, säger Maria Öman på Länsbiblioteket.
Hon har, tillsammans med Jerker Lundström och Benny Edlund på ABF, startat ett nytt projekt.

- Det finns ett riksdagsbeslut på att vid utgången av 2009 ska alla hinder som människor med funktionshinder möter i vardagen vara undanröjda. Men det arbetet går alldeles för sakta. Därför startar vi nu ett projekt som ska hjälpa hörselskadade att ta del av det allmänna kulturutbudet, säger Öman.
Projektet innebär att under året ska varje kommun få besök av en författare som talar om sitt arbete, i en lokal utrustad med hörselslinga och även med hjälp av skrivtolkar om sådana behövs.
Först ut är författaren Björn Ranelid som kommer till Gällivare, Boden och Kalix i början av mars.
- Björn Ranelid har själv tinnitus, men det är inte som "tinnitusman" vi ska se honom utan som den författare han är, säger Öman.
Efter Ranelids inledande miniturné kommer ett så kallat "menyförslag" att gå ut till kommunavdelningarna av HRF. Där finns en lång rad norrbottniska roman- och fackboksförfattare samt poeter uppradade och föreningarna kan själva önska vilka personer de vill ska föreläsa om sina författarskap.

Litteraturen är ett självklart val för många hörselskadade, menar Jerker Lundström.
- Är man kulturintresserad och hörselskadad kan det många gånger upplevas jobbigt att gå på konsert och teater - det blir för bullrigt. Då blir litteraturens värld naturlig att vända sig till. Men samtidigt är det synd att det ska vara så. Därför hoppas vi kanske kunna utöka verksamheten med Tyst teater och anpassade konserter efter det här projektets slut, säger Lundström.
Benny Edlund på ABF ser också möjligheter med detta nya projekt.
- Vi på ABF är med och stöttar projektet dels för att HRF är en medlemsorganisation hos oss, men också för att vi hoppas att det här projektet kanske kan stimulera hörselskadade att själva vilja gå vidare till ett eget skrivande, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!