Norrbotten satsar på "de många språken"
Även Norrbotten har en monter på bokmässan. Här satsar man på temat "de många språkens län". Men inte alla norrbottniska bokförlag vill medverka på grund av villkoren som satts upp.
Birgitta Patriksson och Lena Taavo besöker alltid Norrbottensmontern när de kommer till bokmässan för att spana in vilka nya böcker som kommit.
Foto:
- Jag tror att det är ett bra sätt att visa upp Norrbotten på, säger Lars Tyskling, informationschef vid Norrbottens läns landsting.
Syftet med att medverka på bokmässan är att lyfta fram bredden på norrbottnisk kultur, berättar han, och i förlängningen är det ett sätt att göra regionen attraktiv, locka besökare och få folk att flytta till länet.
- Det har ju visat sig att kommuner som satsar på kulturen lyckas bra jämfört med andra. Sedan är det svårt att avläsa effekten av de enskilda aktiviteterna.
Liksom de senaste åren samarbetade Norrbottens läns landsting med Västerbotten i år. Budgeten för Norrbottensmontern var 200 000 kronor och temat "de många språkens län".
Vid femton programpunkter framträdde både författare från Norrbotten och andra som arbetar med böcker i länet på olika sätt.
En av de trogna besökarna i Norrbottensmontern är Birgitta Patriksson från Mölndal.
- Jag brukar hitta Norrbottenslitteratur som jag rekommenderar till andra, berättar hon.
Varje år stämmer hon träff på bokmässan med sin kusin Lena Taavo, som är utflyttad Luleåbo, och varje gång besöker de Norrbottensmontern.
- Det är kul att gå hit och titta när man inte själv bor kvar i Luleå längre, säger Lena Taavo.
Mest folk till montern lockade seminarierna med Per Olov Enquist och Åsa Larsson, men också Gunnar Westrin och Lars Gyllenhaal drog stor publik.
Tre debutanter - Ann-Helén Laestadius och Peter Johansson från Norrbotten, samt Julia Sandström från Västerbotten - fick också chansen att visa upp sig på scenen.
- Det gäller att ha med några megastjärnor som drar folk, säger Jimmy Gärdemalm från Länsbiblioteket i Norrbotten, som haft landstingets uppdrag att planera programmet.
I en debattartikel i NSD har ni fått kritik för att inte ha med några författare från Luleåförlaget Black Islands Books - varför hade ni inte det?
- Vi har frågat en författare som är utgiven på Black Islands Books, men han hade inte möjlighet att medverka, säger Jimmy Gärdemalm, som är oförstående till kritiken.
- Det är inte vårt uppdrag att se till att varje förlag har si eller så många författare med i förhållande till utgivningen.
Däremot, poängterar han, har de försökt beställa böcker från Black Islands Books för att visa upp i montern och för att ha till försäljning i den intilliggande montern, där förlaget Ord & visor förlag har sålt böcker på uppdrag av Norrbottens- och Västerbottensmontern. Men beställningen avböjdes.
-Dagen innan fick vi gå till Akademibokhandeln och köpa Black Islands Books böcker för att kunna visa upp i montern. Flera av besökarna har frågat om det inte går att köpa dem, men då har vi fått hänvisa till förlaget.
Han tror att det finns risk att intresserade köpare struntar i att beställa böckerna om de måste vänta tills de kommer hem och beställa dem via Internet.
- Det tycker jag är tråkigt för författarna. Det är klart det är viktigt för dem både att deras böcker syns och blir sålda. Här får de chansen att visa upp böckerna i 36 timmar på en mässa med 100 000 besökare.
Peo Rask vid Black Islands Books bekräftar att han inte har velat leverera några böcker till Norrbottensmontern i år.
- Jag förstår inte varför ett annat förlag - Ord & visor - ska sälja våra böcker och tjäna pengar på dem och dessutom får vi sämre villkor än när vi säljer till bokhandlarna. Vi ställer inte upp på sådana skitvillkor när vi har jobbat mellan 12 och 15 månader för att få fram sex nya titlar.
Peo Rask är också kritisk till att Norrbottensmontern inte satsar mer på nyutgivna författare.
- Ska det fortsätta så här kommer Norrbotten att backa in i den antikvariatiska delen av bokmässan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!