– Jag bjöd in henne 2007 på en författarturné i Arjeplogs kommun. Det var i början av maj och hon gillade fjällen, stenarna och det karga landskapet.
Maria Söderberg har under många år haft regelbunden kontakt med Svetlana Aleksijevitj.
– Jag träffade henne första gången i Stockholm och sedan i Vitryssland. Hon har varit med på litteraturresor som jag ordnat, till Minsk och Kiev. Vi sågs senast i Warszawa i maj.
Om torsdagens besked att hon är årets Nobelpristagare i litteratur:
– Tårarna bara sprutade efter klockan ett. Jag är i glädjechock och det är urhäftigt. Det har varit en känslosam dag och jag hoppas få gratta henne i kväll.
Så här beskriver Maria Söderberg Svetlana Aleksijevitj storhet:
– Hon kan lyssna på människor. Hon lyssnar och lyssnar, otroligt länge. Hon sätter sig med dem hon vill lyssna på i deras kök och sätter på bandspelare. Det pågår i några timmar och sedan lyckas hon få ihop det, redigera och samla ihop till fantastiska böcker.
– Tjernobyl-boken var den första jag läste och den var som en smocka.
Om inte om hade varit kunde Svetlana Aleksijevitj ha varit på väg till Norrbotten igen.
– Har försökt länge, senast nu i veckan att få henne till Umeå och Luleå. Meningen två år sedan var att hon skulle ha kommit till Bok och bild i Luleå, men då fick hon problem med hälsan. Då blev vi jätteledsna och besvikna, men jag har en inteckning på att hon ska komma till Luleå, säger Maria Söderberg.
Stadsbiblioteket i Luleå kunde räkna till sex titlar av den vitryska författaren och bara en bok var utlånad när Svenska akademien presenterade vinnaren.
– Ett bra val även om det inte var en av mina favoriter. Jag hade så många favoriter, förklarade bibliotekarien Katarina Wasberg, som genast satte igång att ta fram Aleksijevitj böcker.
Stadsbiblioteket i Luleå hade ställt upp en tv i entrén där besökarna kunde följa dramatiken i Börshuset i Stockholm. De fick också lyssna till akademiens korta motivering: "För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".
Det var ett lätt val denna gång för Svenska akademien.
– Vi ville hitta en framstående författare och det har vi gjort nu. Beslutet är fattat med stor enighet och entusiasm, sade Sara Danius sedan hon meddelat namnet på pristagaren.
Med årets pristagare inkluderar Svenska Akademien en i sammanhanget ny genre i gränslandet mellan dokumentär, prosa och poesi.
Sara Danius:
– Hon har uppfunnit en ny litterär genre. Hon överskrider journalistikens format och har gått vidare med en genre som andra har varit med om att arbeta fram.