Niskas dans lockar 65+ till baletten

Bengt Niska och hans kamrater i Bastubaletten har väckt dansintresset hos norrbottningarna. Dans i Nord drar därför igång "Age on stage", där 65-plussarna bjuds upp på balettscenen för att ta egna danssteg.

dansmagnet. Bengt Niska, Daniel Wikslund, Henry Huuva och Bengt Aili i "Bastubaletten" lockar äldre att prova balett. I höst blir det "Age on stage" i Dans i Nords regi.

dansmagnet. Bengt Niska, Daniel Wikslund, Henry Huuva och Bengt Aili i "Bastubaletten" lockar äldre att prova balett. I höst blir det "Age on stage" i Dans i Nords regi.

Foto: K-L Sundqvist

Kultur och Nöje2017-02-15 06:00

– Publiken vill dansa. Det får vi veta när vi har våra föreställningar. Den glädjen hos publiken ska vi fånga upp i höst genom vår nya satsning, säger Mari Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare hos Dans i Nord.

Nu blir det inte så att publiken får stiga upp direkt på scenen efter en Dans i Nord-föreställning. Dansövningarna kommer att ske på andra tider och med andra ledare än de som koreograferar för Dans i Nord. Det blir i form av work shops.

Dessutom kommer 65-plussarnas dansande att följas av forskare vid Luleå tekniska universitet. De ska undersöka hur dansen påverkar dessa mogna dansörer, hur det påverkar kroppslig hälsa och välbefinnande.

Det blir också babydans för barn under 2 år i Dans i Nords regi hösten 2017. Då kommer Dans i Nord att genomföra föreställningar i Norrbottens samtliga kommuner.

Vårsäsongen nådde sin höjdpunkt i Luleå i går med föreställningen "Chotto Desh" i Kulturens hus. Det är inte bara en dansföreställning utan också teater om en pojkes identitet och barndom. Den utspelar sig i Bangladesh och i Storbritannien och speglar det multikulturella.

Bakom verket står den kände koreografen Akram Khan och dansaren är ingen mindre än Nicolas Ricchini, som nominerats till en Oscar för sin medverken i en kortfilm. Just den omständigheten gjorde att han inte kunde dansa i Luleå på tisdagskvällen. I hans ställe fick Dennis Alamanos träda in.

– Det är på denna nivå vi ska visa upp oss, säger Marie Larsson Sturdy om den föreställning som redan slagit publikrekord i förköp.

På tisdagen hade 154 biljetter sålts till Chotto Desch. Försäljningen av abonnemang har också överträffat prognosen. Dans i Nord räknade blygsamt med 50 sålda abonnemang, men antalet är nu uppe i 150.

Dans i Nord har upprättat samarbete med lokala teaterföreningar och med lokala arenor för att lättare nå ut till publiken. På så sätt ska det vara enklare för danspubliken att hitta till föreställningarna.

– Lokalt i teaterföreningarna vet man alltid vilka de bästa lokala kanalerna är för marknadsföringen, vilken kiosk man ska sätta upp affischerna på, säger Marie Larsson Sturdy.

Av vårens program har två föreställningar redan avverkats. Återstår gör tre: "And then ... och sen", "Dörren" och "Kaboom". De spelas i flera kommuner. I Piteå blir det ett speciellt program med tre föreställningar, bland dessa Mikael Wiehes "Sånger från en inställd skilsmässa", koreograferad av Lidia Vos. Mikael Wiehe skrev musiken 2009 för ett album och här framförs det av två sångare, tre dansare och fyra musiker.

Piteå får också det enda framträdandet av "What will have been", som är en nycirkusföreställning av den australiensiska gruppen Circa.

Det blir inte bara dans på scen. På fredag blir det dansfilmvisning av filmen "Juliet Juliet & Juliet". Det är danslegendaren Ana Laguna och skådespelaren Stina Ekblad som möts i en expressiv berättelse om tre människor på ett tåg. För koreografin står Giovanni Bucchieri och filmen har spelats in i Luleå och Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!