Närvaron av regementsmusik gjorde att bodensarna hade ett litet försprång, men även tillkomsten av möjligheter till radioutsändningar spelade in. Redan 1925 spelade Rudolf Jarls Jazzorkester live i Bodens Rundradio, och detta kan ha varit ett av de första radioframträdandena av ett jazzband i Sverige. Orkestrar med namn som High Life, Jobs Jazzorkester, med flera spelade såväl till dans som i radio.
Luleåorkestrarna Stumbling och Harry Steinholtz, spelade förutom upp till dans även i radiostudion i Boden. Tyvärr fanns inte tillgång till lagring på samma sätt som senare, därför finns inga inspelningar bevarade från denna tid.
Nils Kindqvist föddes i Holmfors, Boden 1907. Pappan fick arbete på Ing 4, och då flyttade familjen in i personalbostäderna där. 1921 antogs han som musikelev vid regementet, och fick sin utbildning under musikdirektör Widqvist, som sedermera ersattes av musikdirektör Ljung.
Parallellt med sin tjänst som esskornettist och trumpetare tog Kindqvist lektioner i flöjt och kom genom detta in på saxofonen. Han köpte sin första sax (en Martin 1926) från Eric Petterssons Musikaffär i Stockholm och började öva för att kunna musicera på denna på fritiden.
Eftersom han var väl utbildad (bra notläsare) kunde han ganska fort ta extrajobb på olika ställen. När den svenska storfilmen Karl den tolfte kom till Boden engagerades han att spela i kapellet som ackompanjerade, då utförde han cello-stämman utan större problem. Kapellmästare och noter anlände på morgonen, en kort genomspelning, och så föreställning på kvällen.
Ett av de första banden han var med i var The Playing Fools, ett band som bestod av olika musiker från de tre olika orkestrar som då fanns på regementena i Boden.
Rivaliteten mellan de olika regementsorkestrarna i Boden kunde vara ganska stor, speciellt från I 19:s musikkår, som förmodligen såg sig som finare eftersom de hade anor från långt tillbaka, så det här var ett bra sätt att ”bygga broar”.
Enligt den härordning som riksdagen antog 1925 upphörde Ing 4:s och A 8:s kårer, och endast I 19 hade kvar orkester. I samband med detta började han se sig om efter annan utbildning och arbete. På fritiden fortsatte han med saxofonen, och började 1928 spela med Kirre and his Stumbling Band i Luleå. Bandet, som funnits i några år fick nu en medlem som hade höga musikaliska kunskaper, inte minst notläsning och arrangering.
Det var inte så vanligt med egna arrangemang under denna tid, man spelade antingen köpta alster, spelade på gehör, eller en blandning av dessa två. Kindqvist var med stor sannolikhet en av de första musikerna som spelade improvisationer som vi idag kallar jazz, d v s en egen, i nuet, påhittad komposition över en given ackordsföljd.
Han hade en sejour i Stockholm 1933 också, gick en utbildning där, och då hoppade han in i Gösta Jonssons orkester, ett band med många av dåtidens namnkunniga musiker, bl a Miff Görling. Bara ett fåtal norrländska musiker hade lyckats få in en fot i dessa sammanhang vid den här tiden.
Så småningom skaffade han sig eget band, och hade t o m ett större band som kallade sig Nic Kindqvists Elitorkester. FFF (Federations of Funny Faces) hette en förening i Luleå som brukade anordna baler i festivitetssalen på Luleå Stadshotell. Nils Kindqvist’s Elitorkester anlitades vid några tillfällen. Gaget för en musiker/danskväll låg på 12-15 kronor, så föreningen verkar ha haft en stor nöjesbudget.
1937 gifte sig Nils med sin Anna-Lisa, och då började han trappa ner sin musikkarriär och började jobba med samma sak som sin pappa, panncentralen på Ing 3. Några sporadiska inhopp med orkestrar som bland andra Stomps blev det, men inte så mycket mer. Han sålde alla instrument utom ett, som han ibland övade på, och spelade bara för sin familj, sista gången 1991. Nils Kindqvist avled 1992.
Bara ett fåtal av alla de gamla musiker jag varit i kontakt med minns honom, förmodligen för att han hade en förhållandevis kort karriär. Det står ändå klart att han var en pionjär, han influerade t ex Carl-Henrik Norin, en mycket populär musiker och bandledare under 1950-talet.
Bilderna publiceras med benäget tillstånd av Therese Henriksson, Boden, dotterdotter till Nils. Research P-O Svanström, Luleå