Nav som snurrar för länets litteratur

Litteraturen i Norrbotten ska få ett eget resurscentrum. Det är landstinget som står bakom satsningen, och Maria Bideke har fått jobbet som projektledare. Men vad satsningen egentligen ska innehålla är ännu skrivet i stjärnorna.

Nav för litteraturen. Nu i augusti börjar Maria Bideke jobbet som projektledare för ett norrbottniskt litteraturresurscentrum. En satsning hon vill ska bli långsiktig.

Nav för litteraturen. Nu i augusti börjar Maria Bideke jobbet som projektledare för ett norrbottniskt litteraturresurscentrum. En satsning hon vill ska bli långsiktig.

Foto:

Kultur och Nöje2015-08-07 06:00

– Jag tycker det är spännande att bygga upp saker, och jag har ett stort litteraturintresse, säger hon.

Länge har kulturdivisionen på landstinget i Norrbotten trevat efter att göra en satsning på litteraturen i Norrbotten.

Tidigare har det funnits litteraturkonsulenter, men för några år sedan drogs den tjänsten in.

Även om det inte varit uttalat i klartext så har det antytts att man inte varit nöjd med utfallet av tjänsten.

Men nu har det gjorts omtag, och tanken är att det ska skapas ett litteraturresurscentrum i Norrbotten. Den nyanställda projektledaren Maria Bideke har dock svårt att svara konkret på vad denna satsning egentligen ska innehålla.

– Vi har inte kommit igång än och jag vet ännu inte hur vi ska lägga upp arbetet, säger hon.

Barn och ungdomars läsande, samt litteratur på minoritetsspråken är de hjärtefrågor hon själv har. Men annars vill hon först ställa frågan till verksamma författare och förlag, vad de skulle vilja ha ut av ett litteraturresurscentrum.

– Det är ju deras behov jag måste utgå ifrån och sedan skapa någonting utifrån det, säger Maria Bideke.

Egentligen är hon utbildad jurist, men har jobbat med många olika projekt genom åren, bland annat på förlaget Podium i Stockholm och på Luleå tekniska universitet. Men i övrigt är hennes erfarenhet från just litteratursektorn begränsad.

Inte heller är hon särskilt bekant med litteraturscenen i Norrbotten. Hon har läst en del böcker av Bengt Pohjanen, Gunnar Kieri och Mikael Niemi.

Men i övrigt känner hon inte direkt till några andra norrbottniska författare. Inte heller vilka förlagsaktörer som finns.

– Det är sådant jag kommer att sätta mig in i och ta mig an så fort jag påbörjar tjänsten, säger hon.

Huvudsyftet är i alla fall författarutveckling. Och att det blir ett litteraturcentrum för hela Norrbotten, ett nav som kan koppla samman olika grupper och länka mellan olika delar av litteraturen.

– Sedan tycker jag att det är viktigt att bygga det här som någonting långsiktigt, så att det överlever mer än bara något år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!