Nästa steg nya bokbål

Kultur och Nöje2015-01-05 03:18

Om man som Sverigedemokraterna vill definiera vilka som är svenskar, kommer nästa steg troligen bli att avgöra vad som är svensk litteratur. Att gallra litteratur är ingenting nytt. Det är ett måste eftersom bibliotek inte har plats för alla böcker. Det gallras dock inte i termer av farlig litteratur, som det görs i diktaturer – men även i länder som stolt förklarat sig demokratiska.

Sverige är ett bra land när det gäller öppenhet för åsikter av olika slag. Låt oss behålla det så och därmed motverka de krafter som vill göra skillnad på människor och som vill begränsa litteraturens frihet.

Bokbål och förföljelser av författare tillhör censurivrarnas grövre artilleri. Men det kan också ske mer ”softistikerat”, som till exempel i USA.

American Library Association (ALA) bevakar hoten mot litteratur och yttrandefrihet. Varje år arrangerar ALA Banned Books Week och berättar vilka böcker som blivit bannlysta eller ifrågsatta.

Dessa fem böcker toppade listan 2013:

• Captain Underpants (Kapten Kalsong) Seriealbum av Dav Pilkey. Anledning: Anstötligt språk.

• The Bluest Eye (De blåaste ögonen) av Toni Morrison. Anledning: Anstötligt språk, detaljerade sexuella inslag.

• The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie. Anledning: Anstötligt språk, detaljerade sexuella inslag samt inslag av droger, alkohol och rökning.

• Fifty Shades of Grey (Femtio nyanser av grått) av E.L. James. Anledning: Anstötligt språk, detaljerade sexuella inslag, nakenhet, utmanar religiösa normer.

• The Hunger Games (Hungerspelen) av Suzanne Collins. Anledning: Utmanar religiösa normer.

Jag kan inte tänka mig ett enda bibliotek i Sverige som skulle ha problem med de här böckerna. Men i länder och kulturer där man börjar göra skillnad på människor, kommer också annat att granskas. Litteraturens fiender – moralens väktare och censurivrarna – lurar i vassen. Skulle Sverigedemokraterna, eller ett parti med liknande agenda, få genomslag för sin politik är frågorna givna: Vem är svensk? Vad är svensk litteratur? Vilka ska utvisas? Vad ska gallras?

Mångfalden och litteraturen behöver sina försvarare.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!