NÀr smÀrtan blivit en del av vardagen

Josefin Asplund var bara 21 Ă„r nĂ€r hon drabbades av ME – en neurologisk sjukdom som plötsligt vĂ€nde upp och ner pĂ„ hennes liv.SmĂ€rtan i hennes kropp Ă€r numera hennes vardag.– Jag vill bli bemött med förstĂ„else, inte fĂ„ mina symtom förminskade.

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2015-05-02 05:00

Det var i oktober 2013 som sjukdomen bröt ut. Josefin hade kommit mer Àn halvvÀgs pÄ sin utbildning till sjuksköterska och levde ett aktivt liv med vÀnnerna, familjen och sambon Mattias. Under studietiden hann hon Àven med att jobba extra inom hemtjÀnsten sÄvÀl som restaurangbranschen. Josefin minns sÀrskilt en höstdag för ett och ett halvt Är sen. En dag dÄ hennes kropp sa ifrÄn helt.

– Jag hade nĂ„gra tentor jag skulle skriva och hade kĂ€nt mig ovanligt trött sen i september. FrĂ„n ena sekunden till den andra var jag helt plötsligt tvungen att lĂ€gga mig ner.

Mattias var med henne vid tillfÀllet och sÄg att hon inte mÄdde bra. Samma kvÀll skulle han ivÀg och jobba, men Josefin sa att det var lugnt eftersom hennes första tanke var att hon bara behövde vila.

– Ett tag efter att han hade Ă„kt började hela kroppen skaka. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt lyckades jag fĂ„ tag pĂ„ min telefon och ringde min pappa som sedan ringde Mattias.

Inte lĂ„ngt dĂ€refter sĂ„g de till att Josefin fick föras med ambulans till sjukhuset, men vĂ€l framme kunde lĂ€karna inte reda ut vad de kraftfulla kramperna berodde pĂ„. För Josefin Ă€r det inte bara hĂ€ndelsen som var enormt obehaglig. Även kĂ€nslan av ovetskap – att skickas hem frĂ„n sjukhuset, utan nĂ„gon stĂ€lld diagnos.

I sju mÄnader fick Josefin leva med ett flertal symtom utan att veta vad det berodde pÄ.

Ljud- och ljuskÀnslighet, frossa varvat med kÀnsla av överhettning, försÀmrat minne, extrem trötthet och huvudvÀrk, smÀrta pÄ olika stÀllen i kroppen och rubbad dygnsrytm Àr bara att nÀmna nÄgra fÄ. Josefin gick utan inkomst i ett halvÄr eftersom FörsÀkringskassan inte kunde godkÀnna hennes ansökningar innan hon fick sin diagnos. Hon trÀffade lÀkare efter lÀkare, men ingen tycktes ta henne pÄ allvar trots att ME Àr klassad som en sjukdom av WHO.

– En del lĂ€kare hĂ€vdar ju att ME inte ens existerar. ”Nu tĂ€nker inte jag göra mer”, sa en av dem till mig. Jag kĂ€nde en sĂ„dan enorm frustration och hopplöshet. Efter flera lĂ€karbesök började jag ifrĂ„gasĂ€tta mig sjĂ€lv, men det var ju min verklighet.

Till slut trÀffade Josefin en lÀkare som bemötte henne med respekt och skickade henne vidare till smÀrtrehab vid Sunderby sjukhus. De gjorde en utredning, och kunde utifrÄn vissa kriterier konstatera att Josefin hade sjukdomen ME. Hon beskriver beskedet som en enorm lÀttnad. FrÄn att ha gÄtt omkring i över ett halvÄr utan vetskap till att faktiskt kunna göra symtomen lite lindrigare. Josefin hade under tidigare Är haft flera lÄngdragna förkylningar. LÀkarna tror att det Àr dessa infektioner som till slut bidrog till att sjukdomen bröt ut.

ME/CFS, som Ă€r den officiella benĂ€mningen, kallas Ă€ven för kroniskt trötthetssyndrom. MĂ„nga upplever att ordet ”trötthetssyndrom” Ă€r vĂ€ldigt missvisande dĂ„ det sprider myter om vad sjukdomen faktiskt innebĂ€r. Likt mĂ„nga andra önskar dĂ€rför Josefin att man bara ska kalla sjukdomen för ME.

– Sjukdomen Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n att bara kĂ€nna sig trött. Det kan ju alla kĂ€nna sig, men det Ă€r sĂ„ himla mĂ„nga symtom runt om kring, sĂ€ger Josefin.

I dag Ă€r Josefin sjukskriven och dagarna spenderas oftast hemma framför teven eller med en god bok eftersom lĂ€ngre aktiviteter blir vĂ€ldigt pĂ„frestande. Dagar hon kĂ€nner sig piggare orkar hon eventuellt ta sig ut och handla eller trĂ€ffa vĂ€nner och familj. UtĂ„t sett kan Josefin verka frisk, men kommentarer som ”du ser ju sĂ„ pigg ut” Ă€r den vĂ€rsta av alla. Hon kan vara aktiv i en till tvĂ„ timmar, men sen mĂ„ste hon vila. Ska hon resa ivĂ€g eller göra nĂ„got under en lĂ€ngre tid mĂ„ste hon planera in det lĂ„ngt i förvĂ€g. Det kallas ”pacing” – att försöka hitta en balansgĂ„ng mellan aktivitet och vila.

Att mÄla och rita Àr ett stort intresse för Josefin och hon gör det i den mÄn hon har energi. Hon gick en akrylkurs över en helg, men efterÄt var hon helt slut.

– Ibland kan det kĂ€nnas som om jag blivit överkörd av en Ă„ngvĂ€lt som sen har stannat, backat och sedan kört över mig en gĂ„ng till, sĂ€ger Josefin.

Det kan vara svĂ„rt att förestĂ€lla sig, men smĂ€rtan i hennes ögon Ă€r svĂ„r att undgĂ„ nĂ€r hon beskriver hennes vĂ€rsta dagar med ME. Trots det menar Josefin att det inte Ă€r smĂ€rtorna som Ă€r det svĂ„raste med att ha sjukdomen. Det Ă€r att vara sĂ„ ung och redan beroende av att folk i hennes omgivning mĂ„ste hjĂ€lpa henne. Hon lyser upp varje gĂ„ng hon berĂ€ttar om bemötandet frĂ„n hennes vĂ€nner och familj – de som funnits dĂ€r och gjort allt som stĂ„r i deras makt för att göra hennes vardag lite enklare. Det blir svĂ„rare att upprĂ€tthĂ„lla umgĂ€nget med nya personer. Sjukdomen tvingar dĂ€rför Josefin att fokusera pĂ„ de allra nĂ€rmsta.

– Jag blir sĂ„ glad nĂ€r de gör det minsta lilla utan att jag har bett dem om nĂ„got. Det kan vara en sĂ„dan liten sak som att vĂ€lja en lugn plats för oss att ses pĂ„, eller att förstĂ„ mig nĂ€r jag tvingas stĂ€lla in en trĂ€ff i sista sekund. Jag Ă€r sĂ„ oerhört tacksam för Mattias och för allt han gör för mig. Som allt hushĂ„llsarbete, eller saker som att rĂ€tta till kudden för nacken eller klia mig pĂ„ armen nĂ€r kroppen inte orkar sjĂ€lv.

Bortsett frĂ„n alla byten av lĂ€kare har Josefins omgivning bemött henne vĂ€l. Hon vet dĂ€remot att det finns mĂ„nga med ME vars vĂ€nner, familjer och bekanta Ă€r helt oförstĂ„ende och endast tar dem som lata. Josefin Ă€r med i flera grupper pĂ„ Facebook vars medlemmar lider av samma sjukdom. Forumen har fungerat som ett stort stöd för henne – just att kĂ€nna att man inte Ă€r helt ensam. NĂ€rmare 40 000 svenskar berĂ€knas lida av sjukdomen, men bara ett fĂ„tal av dem fĂ„r diagnos och mĂ„nga fĂ„r dĂ€rför gĂ„ utan behandling.

– Det finns inget botemedel mot ME. Man satsar inte pĂ„ forskningen, trots att man uppskattar att det finns mer mĂ€nniskor med ME Ă€n med den allmĂ€nt erkĂ€nda sjukdomen MS, sĂ€ger Josefin.

Under hela mötet med Josefin Àr det en grÄ, liten lurvig katt som smyger sig fram och gör sig pÄmind. De skaffade katten Pixie efter att Josefin blev sjuk. Hon Àr en blandning mellan raserna Maincoon, norsk skogskatt och perser och har varit ett stort stöd eftersom hennes nÀrvaro inger ett lugn. NÀr Josefin sÄg Pixie för första gÄngen kÀnde hon direkt vilken katt hon skulle ha.

– Det Ă€r sĂ„ lustigt.

Josefin skrattar till och fortsÀtter:

– Det Ă€r som om Pixie kĂ€nner av nĂ€r jag inte mĂ„r som jag ska. Hon kommer alltid och lĂ€gger sig pĂ„ mig nĂ€r jag har ont. En gĂ„ng nĂ€r jag behövde vila stĂ€ngde jag dörren till sovrummet och dĂ„ blev Pixie helt frenetisk. Hon skulle verkligen in.

Ibland grĂ„ter Josefin hejdlöst nĂ€r hjĂ€lplösheten blir extra pĂ„taglig. Dagar hon fungerar normalt ser hon dĂ€remot ljust pĂ„ framtiden. Hon drömmer om att sjukdomen ska bli mer belyst, att alla lĂ€kare ska medge att den existerar, men framför allt – att man ska finna ett botemedel.

VÄrsolen har börjat lysa in vardagsrummet dÀr Josefin sitter. I vÀrme mÄr hon bÀttre.

Hoppet och envisheten finns fortfarande dÀr. Trots att det bara Àr ett fÄtal ME-sjuka som tillfrisknar helt har Josefin bestÀmt sig.

En dag ska hon bli en av dem.

ME/CFS Josefin Asplund

(myalgisk encefalomyelit/chronic fatigue syndrome)

ME listades som en neurologisk sjukdom av vÀrldshÀlsoorganisationen WHO 1969. Sjukdomen har en berÀknad förekomst pÄ 0,4 % av befolkningen, vilket innebÀr att upp till 40 000 kan vara drabbade i Sverige.

Sjukdomen kÀnnetecknas av lÄngvarig och extrem utmattning kombinerat med en rad andra symtom. Ett fÄtal fÄr diagnos, och Àn sÄ lÀnge finns inget botemedel.

12 maj uppmÀrksammas internationella ME-dagen av RME, Riksföreningen för ME-patienter, genom en förelÀsning om ME klockan 18:00 i Studieförbundet vuxenskolans lokaler i LuleÄ.

Ålder: 22

Bor: LuleÄ, tillsammans med sambon Mattias och katterna Pixie och Gizmo

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!