– På Seskarö hade kvinnorna hade en ovanlig roll i industrin, säger Maud Videhult, ordförande i Seskarö hembygdsförening.
Det är ett mångårigt arbete i föreningen som lett fram till boken. Det somnade in 1996 men Maud Videhult tog sig an att samla in allt skrivet material och alla bilder som tagits fram.
– Det var fem fulla pärmar och så en pärm till som jag själv bidragit med.
Bokens omslag visar nio kvinnor på ett segelfartyg och det var betecknande för Seskarö att kvinnorna hade en viktig roll i industrin.
– De kallades för splitvedsjäntor och skötte stuveriet av den tunna splitveden från de två sågverken på ön.
– Det var ett viktigt arbete för det gällde att stuva rätt så att så mycket som möjligt fick plats och stuva så att inte fartyget fick slagsida. Det var kvinnorna duktiga på och en av dem på bilden flyttade senare till Finland och blev stuvarbas.
Boken har ett rikt och högklassigt bildmaterial och det inte utan anledning. I byn fanns den intresserade amatörfotografen Birger Blom som dokumenterade vardagslivet och livet på arbetsplatserna.
För Maud Videhult innebar bokarbetet också att en för henne okänd historia kom i ljuset.
– Under inbördeskriget i Finland gömdes finska flyktingar som tillhörde de röda i byn. Alla bybor stod bakom flyktingmottagandet och flyktinggömmandet, till och med polisen. Då hade Seskarö egen polis,
säger Maud Videhult.
I boken berättas också om smugglartrafiken, den politiska smugglingen. Det forslades tryckpressar över isen till Finland.
– Smugglingen och flyktinggömmandet är nog de mest spännande i boken. Hungerkravallerna är redan så bekanta men de finns också beskrivna, säger Maud Videhult.
Det var under dessa kravaller på grund av hunger som arbetarna "bröt sig in" i ett bageri för att få bröd.
– Bageriets ägare förstod situationen för de hungrande och lämnade bageriet olåst när arbetet var klart. Så ingen bröt sig in och efterpåt fick bagaren betalt för brödet som tagits.
Seskarö var en politiskt röd ö med starka folkrörelser och tre Konsum-butiker. Den var självförsörjande på livsmedel för det fanns länge ingen bro och inga allmänna kommunikationer. Livsmedel som inte kunde produceras på ön bytte Seskaröborna till sig i Haparanda. Laxen ur havet var deras eftertrådda bytesvara.
I dag har Seskarö omkring 500 invånare och det är inte bara för dem som boken skrivits. Det finns många Seskaröbor i förskingringen.
– Vi ska ha boksläpp på Seskarö i midsommar. Då sätter vi en bom vid bron och ingen får lämna Seskarö utan en bok. Den blir en bestseller, säger Maud Videhult.