När orden förlorar sin betydelse

Kultur och Nöje2015-06-19 06:00

Allmän är ett fint ord. Enligt Svenska akademiens ordbok står ordet allmän för tillhör, finns hos, utförs av alla eller är gemensam för alla. Det står också för öppen och tillgänglig för alla, riktar sig mot och åligger alla.

Det låter som demokrati nerkokad till ett enda ord.

Sedan finns det där andra fina ordet: nytta. Akademiens ordlista förklarar ordet som gagna, löna sig, tjäna till. Det låter ju också väldigt bra, inget att invända emot.

Ord kan läggas samman även i särskrivningens tid och dessa två ord blir då det fantastiska "allmännytta". Det låter som det allra bästa man kan tänka sig. Inga egoistiska intressen här inte.

I den krassa verkligheten står den bestämda formen allmännyttan för allmännyttiga bostadsföretag. De ska utifrån de båda orden vara till nytta för alla, se till att bygga bostäder så att alla får tak över huvudet. Alla ska få plats i allmännyttans folkhem.

Men fina ord kan missbrukas. I Luleå ska det allmännyttiga bostadsföretaget Lulebo sälja en försvarlig del av sina hyreslägenheter, men inte till allmän nytta för sina hyresgäster eller någon annan allmännytta, i stället till enskilda privata intressen. Köparna är de som står för motsatsen till allmännytta, annars hade väl begreppet "allmännyttan" aldrig uppstått.

Språket är i ständig förändring. "Allmännytta" är så fint så den etiketten vill också andra få sola sig i, även intressen och verksamheter som varken är allmänna eller nyttiga. Ett sådant språkligt nytänkande gav kommunalrådet Niklas Nordström prov på i onsdagens NSD om försäljningen av Lulebos lägenheter. Där kunde vi läsa: "Vi vill locka den nationella allmännyttan".

När vi googlar om detta nya begrepp så får vi napp inte hos något allmännyttigt bostadsföretag, nej i stället i de privata husägarnas tidning Fastighetsnytt. Där talas det om företaget Rikshem som vill bli en "rikstäckande 'allmännytta". Begreppet "allmännytta" har tidningen dock försett med citationstecken. Det begreppet är väl för de privata fastighetsägarna fortfarande något som katten släpat in.

Men nu vet vi varifrån kommunalrådet hämtat nyskapelsen "nationella allmännyttan". Snart alla fastighetsägare att beskriva sig som allmännyttiga. Akelius, Norrporten, Galären, Lindbäcks och alla de andra som byggt eller köpt har blivit allmännyttiga. Snart är väl också Bert Karlsson allmännyttig. De riktiga allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolagen och stiftelserna får söka ett nytt begrepp.

Visst är det synd när ord devalveras, när de inte längre står för något. Vi måste vara rädda om orden.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!