Konsten kan föra människor samman och konsten kan också finna en ny publik genom att flytta ut till människorna. Det visar två konstprojekt i Skåne och Bergslagen.
Det vart under Galleri Systers konstkafé på måndagskvällen som Carl Oscar Sjögren och Eric Sjögren från konstnärsgruppen The non existent center berättade om sin 54-årsundersökning av Ljusnarsbergs kommun i ett Bergslagen som tynar bort efter gruv- och bruksepokens slut.
– Vi kommer båda från Bergslagen och vi sökte en plats att återvända till. Ljusnarsbergs kommun sägs ha utraderats år 2070 och vi vill skildra det som sker på bruksorterna, säger Carl Oscar Sjögren.
Det är en konstnärlig motrörelse mot det man kallar kulturelitism i storstäderna. The non existent center är hemmahörande i Göteborg.
– Det är så liten rörelse inom storstädernas kulturelit.
Rörelsen gick då till avfolkningsbygden i Bergslagen.
– Vi vill visa vad hembygd och migration betyder, vad det betyder att känna sig hemma.
I Ställberg lades gruvan ner och nu står 66 procent av bostadshusen tomma. Samtidigt tar migranterna plats när en riskkapitalist ordnar flyktingboende. Nationalismen frodas och 34 procent röstade på Sverigedemokraterna i senaste valet.
Konstnärsgruppen ordnade en rundresa med buss och skildrade den basindustri som en gång fanns. En kulturkväll på tre språk, även arabiska och engelska, lockade 200 besökare och då bor det nu bara 400 i Ställberg.
– Men det kom folk som hade åkt långt och många var immigranter.
Konstnärsgruppen verksamhet sker i en lokal mitt i samhället, granne med Ica-butiken, och är lätt att hitta till. Det har aldrig funnits någon plats i bygden för samtida kultur.
Det 54-åriga konstprojektet innebär en livsuppgift för konstnärerna.
– Vi vill visa Sverige och när projektet är slut är vi också på väg bort, säger Carl Oscar Sjögren.
I Skåne är Luleåfödda Etta Säfve engagerad i ett liknande konstprojekt, kallat Gulleboverket, i Simrishamns kommun. Det är inrymt i en gammal byggåtervinning och hyser nu konstverkstäder, konstutställningar och är också platsen för performance. Där finns också Folkets bio.
– Vi har också skapat en mötesplats. En del upptäcker oss när de av gammal vana kommer för att köpa gamla tegelpannor. Vi har arrangerat integrationshelg och visar film på arabiska, säger Etta Säfve.
I den gamla byggåtervinningen finns varken rinnande vatten eller wc, men det sätter inga hinder.
– Vi lagar mat tillsammans med besökarna. Odlare i närheten skänker råvaror.
Det gemensamma för projekten i bergslagen och i Skåne är just att skapa mötesplatser kring kulturen och ambitionen är inte minst att flyktingar ska få möta de som bor i bygderna.
– Vi gör det i en gammal återvinning, en plats som ingen annan ville ha, säger Etta Säfve om de utslängda byggnaderna på en hektar.