Sam Nilsson föddes i Västerbottniska Norsjö 1936. Han blev politiker, journalist och företagsledare, och var i närmare 20 år vd för Sveriges Television. Efter pensioneringen har han varit drivande i utvecklingen av Musikhögskolan och Acusticum i Piteå och utnämndes 2002 till hedersdoktor vid LTU för sina insatser.
– Det var så trevligt att hålla på med det arbetet när jag hade gått i pension. Vad som var så bra var att jag förde egna minnesanteckningar, något som kom till användning när vi för fyra, fem år sedan började prata om att göra en bok.
I boken ”Vänbok till kulturen” berättar han om alla turer, och lyfter även fram några personer som har haft särskild betydelse för utvecklingen.
– Det är inte bara jag som skriver, även några personer med nyckelfunktioner har bidragit med texter, säger han och nämner bland andra Cecilia Björklund Dahlgren.
– Cecilia är LTU:s senaste professor, en kvinna som målmedvetet förde dansen till sin hembygd, blev dansutvecklingens regeringsrepresentant, och nu Sveriges första professor i danspedagogik på konstnärlig grund.
Piteå ligger Sam Nilsson varmt om hjärtat. Han lärde känna staden redan i tonåren då han gick gymnasiet där.
– Piteåkonstnären Sture Berglund och jag är gamla skolkamrater, säger han och berättar att det var självklart att använda en av hans målningar på bokomslaget.
Förläggaren Karl Petersen tror att utan Framnäs musiklinje hade det inte blivit en musikhögskola i Piteå.
– Men för att få denna korsbefruktning mellan tekniken och konsten så behövs det människor, och boken handlar om dessa människor.
birgitta.ostling@nsd.se