Museivåren börjar redan nu

2009 har två teman på Norrbottens museum: Väckelse och Gränser. Det märks i allt från konst till föreläsningar.

Foto:

Kultur och Nöje2009-01-29 06:00
Årets tema på Norrbottens museum är "gränser", främst för att hedra märkesåret 1909. Temat märks bland annat i en av vårens första utställningar - folkhögskolornas vårsalong.
Där möts Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda och Sunderby konstskola med konst som reflekterar kring ämnet.
I Kafé 1900 hänger redan en ny utställning, och det är Jan Bergs målningar.
På konstsidan i övrigt kommer Staffan Pihl att ställa ut och en minnesutställning med Marianne Öqvists konst kommer att visas. Men det blir också västerbottniskt foto i och med Sune Jonssons bilder, samt ett retrospektiv med Hans Anderson.
- Sune Jonsson är alla museifotografers idol, säger Ulf Renlund, utställningsansvarig på Norrbottens museum.
- Och Hans Anderson är ju en tusenkonstnär som vi verkligen vill lyfta fram. Han hade faktiskt sin allra första utställning här på museet för 41 år sedan. I år fyller han 75, inflikar Börje Ekström, museilektor.

På föreläsningssidan domineras programmet av museets årsbok som hade tema "väckelse". Flera av föreläsningarna knyter an till ämnet, som Jan-Olof Hedströms om väckelsens barn, Herbert Jakobssons om pingströrelsen och Lars Elenius om kyrkan och språkpolitiken.
Från museets skattkammare har man hämtat en samling nycklar och lås som just nu finns till beskådan i det runda utställningsrummet. Och det är inte så trivialt som det låter - en del lås har fler hundra år på nacken.
- Det är verkligen komplexa konstruktioner, man blir imponerad, säger Ekström.
Museet avslöjar också att man hyser förhoppningar om att museets samlingar ska kunna bli mer tillgängliga i framtiden. I nuläget förvaras de nästan 70 000 föremålen i slutna magasin inne i centrala stan, men tanken är att de ska kunna flyttas till Björkskatan i anslutning till arkivet Norrbottens minne för att hamna i magasin med utställningsmöjligheter.

Norrbottens minne är för övrigt ytterligare en fillial till länsmuseet där det i vår kommer att anordnas en del aktiviteter.
- Sanna Ranweg kommer att hålla i berättarkvällar där man använder sig av material som finns i arkivet - vi har ju en riktig riksskatt där. Det är viktigt att hålla den muntliga traditionen levande även i framtiden , säger Renlund.
I övrigt återvänder de populära stickkaféerna och Barnens söndag som nu fått utökning i och med slöjdaren Antero Koskitalo som håller i ett nytt träslöjdsprojekt. Han kommer att hjälpa barnen göra olika föremål i trä; fågelholkar, pimpelspön, kvistfåglar och vandringsstavar.
- Det är lite "MacGyverslöjd", där vi gör olika föremål med enkla medel. Barnen lär sig något nytt och får samtidigt med sig något de har gjort själva och kan vara stolta över, säger Koskitalo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!