Modet som mix av sociala rörelser

NY BOKKarina Ericsson WärnModebibeln - den svenskaBonnier Fakta

Mode i svartvitt, hämtat ur boken Modebibeln.

Mode i svartvitt, hämtat ur boken Modebibeln.

Foto: Stig Forsberg

Kultur och Nöje2012-08-29 06:00

När H&M börsnoterades erbjöds alla anställda på företaget att köpa fem aktier var till ett pris av 375 kronor per styck. Det var 1974. Hösten 2011 hade de fem genom splittar och emissioner blivit 34 000 och var värda cirka 6,7 miljoner kronor! Så ser H&M:s framgångssaga ut, men svenskt mode är faktiskt väldigt mycket mer än H&M. Det framgår av Karina Ericsson Wärns Modebibel där hon går igenom den svenska modehistorien.

Den börjar med Augusta Lundin som på sin tid fick uppdraget att sy en klänning till Selma Lagerlöf som hon skulle bära när hon mottog Nobelpriset. Lundin var driftig och trendkänslig, men egentligen inte designer. Hon arbetade efter förlagor, lät sig inspireras av det franska modet som hon sen varierade efter eget behag och gjorde stor succé. Hennes koncept skulle få många efterföljare i Sverige. Utmärkande för det svenska modet genom tiderna har också de rena linjerna och det funktionella varit. Men svenskt mode rymmer också fantasifulla, djärva och gränsöverskridande designers.

Ericsson Wärn berättar om de fina skrädderierna, om kända och okända designers, konfektionsföretag, H&M:s hemligheter, jeansens utveckling från tönt till trend, tonårsmodet, tekokrisen och modets låga status plus väldigt mycket mer. Hon beskriver tidsandan och sätter in modet i sin tid och sammanhang och framhåller hur modet alltid avspeglar samhällsklimatet.

Jag får reda på att korsetten dog när tangon kom till Sverige på 1920-talet, den gick inte att röra sig i, och med kriget på 40-talet föddes superkvinnan som skulle ta hand om allt medan männen var ute och slogs, så hon klädde sig i dräkter med manligt stuk och stora axelvaddar. Det visade på kraft och mod! Årtiondet därpå när hemmafruidealet åter rådde kom New look med sina kvinnliga linjer. Och på 60-talet blev frågan om att ha bh eller ej politisk, medan anti-modet på 70-talet i sig blev ett mode. Så har kläder och politik gått hand i hand.

Modebibeln är riktigt spännande läsning, Ericsson Wärn är initierad och skriver rappt och lättsamt. I hennes händer växer ämnet och omfattar så mycket mer än bara klädernas profil, bystens snitt och tygets kvalitet. Här presenteras modet i sin fulla längd som den mix av sociala rörelser och roller, ekonomi, konst och influenser utifrån som det är. Dessutom är boken snyggt utformad med massor av bilder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!