Om den grundliga närvaron på den 410:e vintermarknaden säger hon:
– Det är högst prioriterat. Det är en ny politik och en ny kulturminister.
För Alice Bah Kuhnke började torsdagen med en föreläsning av konstnären Katarina Pirak Sikku i Àjtte museum om rasbiologin och spåren efter den. Katarina Pirak Sikku gjorde en utställning om rasbiologen Herman Lundborgs framfart bland samer och tornedalingar och som visades i Umeå under kulturhuvudstadsåret.
Efter föreläsningen fick NSD en pratstund med kulturministern om det regionala kulturstödet som skars ned för att rädda ett antal kulturtidskrifter. Det skedde när den borgerliga alliansen fick igenom sin budget med hjälp av Sverigedemokraterna.
Räddningen av kulturtidskrifterna fick kulturen ute i landet betala. 15 miljoner kronor av det regionala kulturstödet enligt kultursamverkansmodellen försvann. För Norrbotens del handlar det om 1,5 miljoner kronor.
Alice Bah Kuhnke lovar en återställare, att pengarna ska tillbaka till länen.
– Det är min stora utmaning och mitt definitiva mål. Dessa 15 miljoner ska tillbaka, så det pågår diskussioner om vi kan göra det redan i vårbudgeten eller om det får bli senare. Att de ska tillbaka är centralt.
– Den regionala kulturpolitiken, möjligheten för att kultur ska finnas både för kulturarbetare och för människorna i hela landet är en del av regeringens viktigaste politik. Så vi har inte råd att inte arbeta för att inte återställa dessa pengar.
Torsdagen fortsatte med en rundvandring i Àjtte, Svenskt fjäll- och samemuseum. Elina Nygård, chef för museets publika avdelning bjöd in statsrådet till en pratstund i museets stora kåta. Där hängde kaffepannan över den fiktiva brasan.
– Jag dricker helst kokkaffe. Det är jag van vid hemifrån Småland, sade Alice Bah Kuhnke, men tyvärr var den slitna kaffepannan tom på kaffe.
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson från Sorsele anslöt i kåtan, berättade om att bo i kåta och förklarade sedan under rundvandringen den samiska kulturen, om olika redskap och hjälpmedel.
Efter en lunch i museets restaurang bar det iväg till grannhuset Laponia. Där väntade åtta samiska författare på att få släppa sin antologi, Mån lav synonyma, resultatet av Samernas författarskola.
– Det är en ovanligt unik bok. Omfånget är litet men innehållet stort. I svenska Sapmi kommer det bara ut 0,2 böcker på samiska varje år, förklarade Nils-Henrik Sikku, en av de åtta författarna.
Alice Bah Kuhnke fick de första böckerna, tackade och förklarade:
– Kulturen är en enorm kraft för att skapa förändring. Orden och språket är centralt för utvecklingen.
Därefter bar det iväg till ett möte med styrelsen för sametinget och därefter väntade vernissage för utställningen Árbi traditionell kunskap i modern tid på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Det är fem unga samiska konsthantverkare som ställer ut.
Att det blir flera dagar i Jokkmokk och på marknaden beskriver Alice Bah Kuhnke som viktigt och intressant. Norrbotten är dock ingen okänd fjärdedel av Sverige för henne.
– Jag har varit mycket i Norrbotten för jag har kusiner i Kalix och Övertorneå. Men jag har aldrig varit på marknaden och nu får jag det som ansvarig samepoltiken. Det är en stor ära.
I dag, fredag, fortsätter kulturministern med ett fullspäckat program. Det börjar med ett samråd med ungdomsorganisationen Saminuorra och Sametingets ungdomsråd, fortsätter med firandet av den samiska nationaldagen och därefter väntar ministerns deltagande i renracet på Talvatissjön. Två andra programpunkter återstår innan kulturministern blivit mätt på marknaden.
– Det blir nästan tre dagar, säger hon om den rekordlånga ministernärvaron.