Med fokus på feminismen

I morgon, den 8 mars, är det den Internationella kvinnodagen. En dag som egentligen inte borde behövas, menar Marielle Alvdal, Luleå, som nyligen valdes till nationell sekreterare inom Feministiskt initiativ.

Foto: elisabeth hedman

Kultur och Nöje2015-03-07 05:00

Vad betyder internationella kvinnodagen för dig?

– Det är en väldigt viktig dag, men jag önskar att den inte skulle behövas. Alla dagar borde vara jämställda, vi är 50 procent av befolkningen. Men eftersom det inte är så är det viktigt med en dag då orättvisorna lyfts fram.

Vilken är de viktigaste jämställdhetsfrågorna enligt dig?

– Ur ett internationellt perspektiv tänker jag på att det finns länder där flickfoster aborteras, medan födseln av pojkar firas. Sedan måste vi få ned våldtäktsstatistiken. Bara i Sverige anmäls 20.000 våldtäkter per år och mörkertalet är stort. I USA har var sjätte kvinna blivit våldtagen eller har varit med om ett våldtäktsförsök. I Kongo är det farligare att vara en liten flicka än att vara soldat. Det är frågor som jag brinner väldigt starkt för. Jag är väldigt intresserad av forskning och det finns forskning som visar att ett CV där en man och en kvinna har exakt samma kompetens värderas helt olika. Hon anses inte vara lika anställningsbar och hon får lägre lön än mannen. I en stor studie fick kvinnorna i genomsnitt 4 000 amerikanska dollar mindre i lön per år, det motsvarar 30 000 kronor.

Hur ska vi få ett mer jämställt samhälle?

– De statliga utredningar som har gjorts visar att det snabbaste sättet är att dela lika på föräldraledigheten. Kvinnor är hemma mer, tar ut mer vård av barn och förlorar i lön. I familjer där papporna är hemma mer än mammorna blir relationerna lyckligare. Studier visar att kvinnor utför en timme obetalt hushållsarbete mer än män varje vardag. Om männen är hemma mer med barnen uppvärderas arbetet i hemmet.

Du var med och startade upp FI i Luleå, varför behöver Sverige ett feministiskt parti?

– I första hand behövs det ett parti som lyfter frågorna och visar hur ojämställt det är i samhället. Gudrun Schyman brukar göra en parallell med Miljöpartiet, som fick alla andra partier att börja tänka mer på miljön. Vi tvingar de andra partierna att bli mer feministiska.

Du valdes nyligen till FI:s nationella sekreterare. Vad innebär det?

– För mig innebär det att jag får åka ned till Stockholm en gång i månaden och träffa alla i partistyrelsen. Det betyder också att Norrland får större representation i styrelsen och att det blir fokus på andra frågor än de som rör storstäderna. Jag är underläkare och även utbildad undersköterska och har även det perspektivet.

När får Sverige en kvinnlig statsminister?

– Inom tio år. Då hoppas jag att det är någon från det rödgröna blocket och allra helst Gudrun Schyman. Det är en vision.

Har du några förebilder, personligt och politiskt?

– Jag har många. En av dem är Malala Yousafzai, som fick Nobelpriset. Hon dog nästan i sin strävan för kvinnors rätt till utbildning, hon är en fantastisk förebild. Sedan säger jag Gudrun Schyman. Hon bär alltid med sig ett exemplar av På tal om kvinnor och män, som SCB ger ut. Om någon säger att det inte stämmer att det finns ojämställdhet mellan kvinnor och män tar hon fram boken och bevisar hur det är. Hon bemöter fördomar med fakta. Här i Luleå är det Anna Waara i Ett Luleå för alla. Hon står alltid upp för mänskliga rättigheter.

Möter du någonsin fördomar mot dig som feminist?

– Inte som feminist, däremot som ung politiker och underläkare. Att vara feminist är inte så kontroversiellt längre.

Varför blev du feminist?

– Jag är uppvuxen inom Jehovas vittnen, gifte mig tidigt och blev hemmafru. Sedan jobbade jag heltid som undersköterska. Det var när jag flyttade, började på läkarlinjen, skiljde mig, gick ur Jehovas vittnen, träffade nya människor och började läsa på om forskning och statistik som jag stötte på ojämställdheten. Jag märkte hur mitt eget liv hade sett ut tidigare och då kände jag mig tvungen att engagera mig. Jag vill att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter.

Till sist, hur firar du Internationella kvinnodagen?

– Jag vill inte säga fira, utan uppmärksamma. Vi har ett arrangemang tillsammans med flera andra partier och föreningar på lördagen och på söndagen har vi ett jättefint program i Vetenskapens hus, med flera föreläsare och en paneldebatt med ledande feminister i Norrland. Det blir kortfilm och ståupp-komiker, det kommer att bli jättebra.

0920-26 28 42

Marielle Alvdal

Ålder: 25 år.

Bor: I Antnäs utanför Luleå, uppväxt i Strömstad.

Gör: Nyvald nationell sekreterare i Feministiskt initiativs styrelse, läser sista terminen på läkarutbildningen.

Aktuell: Är med och arrangerar aktiviteter på Internationella kvinnodagen nu på söndag den 8 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!