Maxad veganmat i mixern

Veganskt, glutenfritt och ekologiskt med rå inspiration. Så kan man sammanfatta veckans recept på sommarlunch och samtidigt beskriva Cecilia Fikaris matfilosofi.– Jag vill gärna vara kreativ i köket, säger hon.

Cecilia Fikaris från Luleå har en stor passion för mat och äter bara sånt som både är gott och nyttigt.

Cecilia Fikaris från Luleå har en stor passion för mat och äter bara sånt som både är gott och nyttigt.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2015-06-26 05:00

Cecilia Fikaris är lulebon som flyttade med familjen till Kalifornien för fyra år sedan och tillbaka till Norrbotten nu i mars. Hon är veganen som gärna lagar rawfood men aldrig äter vitt mjöl.

– Mat ska vara kul och kreativt. Jag bryr mig om vad jag äter och vad andra äter, det ska vara både gott och bra för dig. Det finns många anledningar till varför folk blir veganer, en del blir det för djurens skull eller för miljön och andra för hälsan. För mig var det från början ingen av dem men nu är det alla delarna, säger hon.

Cecilia medger att hon under tiden i USA blev lite av en matsnobb. Hon har bott i "The gourmet ghetto" i Berkeley där alla smaker kan tillfredställas.

– Man blir ju bortskämd, men man ser också att allt är möjligt.

I denna veckas Duo Matglad bjuder Cecilia på en fräsch sommarlunch som är vegansk, glutenfri och ekologisk. En del av rätterna är även rawfood. Största rollen i tillredandet av de här rätterna har mixern, som faktiskt är inblandad överallt.

– Det här är en måltid som vem som helst kan göra, och göra till sin egen. Allt går att få tag på och det är bara att slänga i blendern så är det klart. Även om man inte följer recepten exakt så blir det bra. Det kan inte bli fel, det blir bara annorlunda, säger Cecilia.

Hon är en förespråkare för kreativitet och experimentlusta i köket och har nog aldrig följt ett recept i hela sitt liv.

– Min matlagning förändras hela tiden. Rawfood kom in för 7-8 år sedan och det började simpelt, men nu har jag en torkmaskin där jag gör pizza. Det tar flera dagar. Den är jättegod men den är ju inget man hade kunnat göra själv.

Receptet på raw cheescake är det många som frågat efter men Cecilia har aldrig skrivit ned receptet. Förrän nu.

– Det jag älskar med rawfood är det kreativa sidan, hur snygg man kan göra mat och hur mycket man kan förvåna.

På tal om förvånande mat så kan Cecilia faktiskt göra egen fetaost utan så mycket som en droppe mjölk. Hennes bonusson driver en vegansk cateringfirma i Kalifornien och han har experimenterat fram en hel del ostar och korvar.

– Han gjorde originalreceptet på fetaost för ett par månader sedan, ett recept som jag sedan har modifierat.

Cecilia jobbar snabbt i köket och pratar engagerat om sin matlagning, mellan perioder av mixerns intensiva brummande. Hon har haft en restaurang i Luleå tidigare och gillar tanken, men just nu passar det inte med livet.

– Men det vore roligt att göra gästspel på någon krog i stan här framöver.

RECEPT

Gazpacho med heta våfflor och kokossmör

Wasabirödbetor med cashewfeta

Cecilias waldorfsallad

Cheesecake med sommarbär

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!