1. Påsken står för dörren och vi har ju även här i Sverige tagit efter den norska traditionen med påskekrim, nämligen att läsa deckare till påsk. Varför blir vi extra lässugna just nu, tror du?
– Jag vet inte. Det är ju många röda dagar. Vi piggnar väl till nu när det är vår och tycker det är skönt att ligga på ett liggunderlag med solbrillorna på och läsa, (skratt).
2. Varför är vi så förtjusta i kriminalromaner här i Sverige?
– Jag tror att det är ett skandinaviskt fenomen, det finns ju många skandinaviska deckarsuccéer. Det handlar väl om konceptet, att det är cliffhangers från kapitel till kapitel, läsaren undrar vad som ska hända härnäst. Det finns någonting som är tilltalande i det. Handlingen drivs framåt.
3. Hur ska en bra kriminalroman vara?
– Jag är ganska kräsen och vill att själva kriminalhandlingen ska kännas trovärdig. Jag vill också att det ska hända något med huvudpersonerna, att jag kan se någon form av utveckling hos dem. Jo Nesbøs (norsk deckarförfattare, reds. anm.) serie om polismannen Harry Hole gillar jag. Där har varje bok ett tema, exempelvis handlar en av dem om Norge under andra världskriget. En annan av böckerna handlar om Australien och ursprungsbefolkningen där. Jag vill alltid lära mig något när jag läser. När jag läser de här böckerna funderar jag ibland mer på vad Harry Hole ska ta sig till, än på själva mordgåtan. Själv läser jag deckare i skov, ibland kan jag bli dödsleds på genren och på återupprepningarna i den. Då brukar jag ta en paus och läsa schyssta, bra romaner istället.
4. Hur mycket läser du i din vardag?
– Jag läser väldigt mycket. I bussen, på väg till jobbet. På lunchen och sedan i bussen när jag åker hem. Sedan läser jag lite innan jag fixar middagen och kanske en stund på kvällen i soffan om jag inte hittar något att se på tv. Och sedan läser jag en liten stund innan jag lägger mig också. Om jag håller på med en bok och har runt 50 sidor kvar, då får jag panik om jag inte har något nytt att läsa direkt efter. Om jag hamnar i den situationen går jag till biblioteket eller bokhandeln dagen efter. Jag brukar alltid ha olästa böcker liggandes hemma, men det är ju inte säkert att jag är sugen på att läsa någon av dem.
5. Blir människor i din närhet trötta på ditt ständiga läsande ibland?
– Ja, kanske, men det är ju inte mitt problem (skratt). Jag kan vara social också!
6. Vad rekommenderar du för läsning på temat påskekrim?
– Åh, det finns böcker som jag faktiskt sörjer att jag redan har läst. Det finns en amerikansk författare som heter ReggieNadelson som har skrivit flera bra deckare. När jorden rämnar och Rött spår, till exempel. Handlingen utspelar sig mycket på Manhattan och Coney Island. De är mycket obehagliga, men bra böcker. Annars håller jag extra koll på våra norrbottniska författare. Åsa Larsson och hennes huvudperson Rebecka Martinsson har jag följt länge. Men jag är lite fjantig när det gäller serier med flera böcker, då måste jag läsa dem i rätt ordning.
7. Läser du elektroniska böcker?
– Nej, jag gör inte det, men jag har tänkt att jag ska börja. Allt fler läser ju e-böcker, det ökar stadigt från år till år.
8. Vad ska du själv läsa i påsk?
– Jag sitter ju en jury som bestämmer vem som ska få Norrlands litteraturpris och då måste jag läsa en massa böcker. Vi läser nu under våren och presenterar vinnaren till sommaren. Det är 20 titlar totalt, både vuxenromaner och barn- och ungdomsböcker. Så det blir nog några av de böckerna jag tar med mig i ryggsäcken när vi ska gå ut på tur i påsk (skratt).