Rökiga mandlar
4 snacksportioner, 10 min
Tufft och kul att servera som snacks.
100 g hel sötmandel
2 msk rapsolja
2 tsk liquid smoke
havssalt eller flingsalt
Hetta upp olja och liquid smoke i en stekpanna. Häll i mandlarna och låt dem steka med i 5 minuter.
Häll upp på hushållspapper och låt rinna av. Strö över salt och servera som snacks.
Mandelsoppa med sherry och svamp
4 portioner, 20 min
En helt underbar lättlagad spanskinspirerad soppa där mandeln gör hela grejen.
100 g skållad mandel, lätt rostad
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
olivolja
1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk hackad
250 g champinjoner eller annan svamp, i skivor
salt
nymalen svartpeppar
1 l hönsbuljong
5 msk sherry
ev. 2 msk torkad svamp täckt med kokande vatten
1 knippa persilja, hackad
Mjukfräs lök och vitlök i olja utan att den ta färg i en kastrull. Tillsätt timjan och färsk svamp. Stek tills vätskan försvunnit. Salta och peppra.
Tillsätt buljong, sherry och eventuellt torkad svamp med blötläggningsvattnet. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 5 min.
Rosta mandeln lätt i torr panna. Stöt den eventuellt lätt i mortel och blanda ned i soppan tillsammans med persiljan. Du kan även låta mandeln vara hel om du föredrar det.
Smaka av och servera.
Köttbullar i kryddig tomatsås med mandel
4 portioner, 45 min
Köttbullarna får extra smak av den mustiga såsen där mandeln blir pricken över i. Servera med klyftpotatis eller pasta.
Köttbullar:
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl grädde
250 g fläskfärs
250 g kalvfärs
1 ägg
1/2 gul lök
salt
nymalen svartpeppar
smör
olivolja
Sås:
50 g mandelspån
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 selleristjälkar, strimlade
1 burk krossade tomater, à 400 g
1 burk cocktailtomater, à 400 g
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa socker
1 kruka färsk basilika
Tillbehör:
klyftpotatis eller pasta
Låt ströbrödet svälla i grädden i 10 minuter. Blanda sedan med de båda sorternas färs och ägg. Riv ned halva löken, salta och peppra. Blanda väl. Forma till stora bullar, stek dem lätt i smör och olja så att de får lite färg. Ta upp bullarna och lägg åt sidan.
Hacka andra halvan av löken. Mjukstek i samma panna som du stekt köttbullarna i. Tillsätt vitlök och selleri och stek några minuter till. Häll på tomaterna och rör om. Krydda med spiskummin, kanel, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter. Smaka av med en nypa socker. Lägg ner köttbullarna och låt dem koka med under lock i 10 minuter.
Blanda ner rivna basilikablad på slutet och strö över mandel.
Mandelbiscotti med amarettoglass och hjortron
4 portioner (cirka 60 skorpor), 90 min
Här kan du fuska och använda färdigköpta biscotti, cantuccini, om du vill.
200 g hel sötmandel
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Tillbehör:
1 liter vaniljglass av god kvalitet
2 msk amaretto eller annan mandellikör
cirka 2 dl hjortronsylt eller myltade hjortron
ev mandelspån
Låt glassen smälta lite så att den går att röra om. Blanda ned likören och ställ in i frysen igen i minst 1 timme (eller medan du gör skorporna). Den fryser inte helt, utan blir lite härligt kladdig.
Om du bakar skorporna:
Rosta mandeln i ugn eller stekpanna så att den får lite färg och luktar gott. Låt kallna och hacka grovt.
Rör smör, råsocker och strösocker pösigt. Häll i ett ägg i taget under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Vänd sedan ned mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en lös deg. Häll i den hackade mandeln.
Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och platta till dem lätt med handflatan.
Grädda på mittfalsen i 200 grader i 10 minuter. Sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
Skär längderna diagonalt. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem torka i 100 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna.
Servering: Lägg upp glass i fyra skålar eller på assietter. Klicka över hjortronsylt och bryt över några kakor.
Strö eventuellt över lite extra mandelspån. (TT)