Malmfältens döderhultare

Var trakt har sin döderhultare, en skapare av figurer snidade i trä. Malmfälten har Åke Sundqvist som nu uppmärksammas med en biografi, "Träkonstnären i järnriket", författad av dottern Eva Melander.

storvilt. Åke Sundqvist med det stora älghuvud han snidade och satte upp på förtstubron till familjens hus..

storvilt. Åke Sundqvist med det stora älghuvud han snidade och satte upp på förtstubron till familjens hus..

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2016-06-17 06:00

Åke Sundqvist levde 1906-1982 och har lämnat spår efter sig i Malmberget och Gällivare. Han började 1922 vid LKAB som mäthantlangare och blev gruvföretaget trogen fram till pensionen, de sista åren som gruvfogde. Yrkesbanan kunde ha blivit en helt annan, mera konstnärlig.

I folkskolan i Dennewitz såg lärarinnan Tyra Holmström den konstnärliga talangen hos sin elev. Hon besökte Åke Sundqvist föräldrahem och undrade om inte sonen skulle få utbilda sig till konstnär. "Kommer aldrig på fråga. Han ska jobba i gruvan och hjälpa till att försörja familjen", var det raka och inte förhandlingsbara beskedet från familjefadern.

Så blev det också, ett liv i gruvan, men med konsten som fritidssysselsättning.

Det var inte bara kniven som var Åke Sundqvist konstnärliga verktyg. Han tecknade också i blyerts och tusch, men det var träsnideriet han nådde längst med. Malmbergets profiler blev Åke Sundqvists motiv. De växte fram ur det alträ, som han helst använde. Det var profiler från gruvarbetet men också personer som var lokala kändisar. Alla dessa "gubbar" som han avbildade var han personligen bekant med.

Av bokens bilder att döma lyckades Åke Sundqvist skära fram personligheterna hos förebilderna. Där finns den barske biskopen Olof Bergqvist, Luleå stifts förste och den som invigningstalade och välsignade Malmbergets Folkets hus. Där är också "Vicke". profilen som sågs på sina dagliga vandringar mellan Gällivare och Malmberget. Liksom bohemen Liikavaara-Frans.

Det finns många spår av träsnidaren Åke Sundqvist och då inte bara i Malmberget och Gällivare. Han fick uppdraget att snida prinsessan i gruppen "S:t Göran och draken", sedan figuren stulits från Övertorneå kyrka. Han har också skapat krucifixet i Kiruna kyrka. Efter hans död köpte Gällivare kommun in de skulpturer som han hade i hemmet och som nu visas i Malmbergets bibliotek.

Om man bedömer Åke Sundqvist efter figurerna på bilderna, borde Norrbottens museum eller Gällivare museum samla hans träsnideri till en utställning. Sundqvist står sig väl i jämförelse med Axel Petersson i Döderhult.

Boken om Åke Sundqvist är inte bara en skildring av träsnidaren. Den beskriver också framväxten av gruvsamhället Malmberget. Frågan är bara vad begreppet "järnriket" härstammar från, det som används i titeln. Den som söker på internet hittar järnriket i Gästrikland och inte i Norrbotten. Här i Norrbotten har vi snarare "malmriket".

NY BOK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!