Måleri om den patologiske turisten Albert Dada

Johan Furåker från Malmö är 2008-års Kirunastipendiat. I sitt konstnärskap skildrar han ofta udda levnadsöden. Med ett figurativt berättande måleri belyser han Albert Dadas liv och drömmar i 1890-talets Frankrike.

Johan Furåker är årets Kirunastipendiat. Här med en del av målningen "In search of", som är en panoramamålning.

Johan Furåker är årets Kirunastipendiat. Här med en del av målningen "In search of", som är en panoramamålning.

Foto: Alexander Linder

Kultur och Nöje2008-11-11 06:00
Årets Kirunastipendiat ställer ut sex av sina verk i Kiruna stadshus under perioden 10 till 29 november. Målningarna som Johan Furåker har med sig till Kiruna har alla anknytning till Albert Dadas liv i Frankrike i slutet av 1800-talet.
Albert var en 26-åring som arbetade i ett gasverk. Han tröttnade emellertid på det livet och sökte sig ut på en lång vandring i södra Frankrike. Ingen hörde av honom på ett år, han hade försvunnit utan att säga adjö. Han hittades till slut på Sankt André-sjukhuset i Bordeaux, förtvivlad över att han inte kunde hindra sig själv att ge sig av när längtan uppstod. Hans tillstånd diagnostiserades som "patologisk turism".
- Hans frihetslängtan är fascinerande, oavsett om det var en sjukdom eller inte. Han hade ett starkt behov efter annat än den roll han var född in i. Det krävs mod och galenskap för att släppa allt för att kanske få det bättre, säger Johan Furåker.
Det finns en viss likhet i det liv som Johan Furåker själv har valt att leva.
- Jag hade kanske kunnat utbilda mig till ett vanligt yrke där det finns lite mer trygghet. Det finns en romantisk frihetskänsla i konstnärsrollen.

Johan Furåker greps av Alberts livsöde efter att han själv varit på resa i Frankrike. Under tre års tid har han av och till skildrat fransmannens liv på målarduken. Ibland är blicken på Albert, ibland skildras landskapet genom Alberts egna ögon. Både historien och naturen fascinerar honom.
- Den bakomliggande berättelsen i målningarna är lika viktig som målningen i sig.
Johan Furåker är 30 år och ursprungligen från Uppsala. Efter att ha studerat på Gerleborgsskolan i Stockholm valde han att söka till konsthögskolan i Umeå där han stannade ett år, för att därefter söka sig till konsthögskolan i Malmö. Efter fyra år där är han snart redo att kliva ut i yrkeslivet. Planen är att bo kvar i Malmö och gå med i ett ateljekollektiv, eller kanske starta ett nytt sådant.

Det är Kiruna konstgille och Kiruna kommun som delar ut stipendiet. Motiveringen lyder: "En spännande utforskning av det traditionella, mot nya format. Med återhållet uttryck, med djup och ljus i gåtfullhet skapar Johan Furåker en drömbild, en realitet med många perspektiv".
- Jag blev positivt överraskad och väldigt glad. Jag har inte tid att stanna här så länge, men jag kommer tillbaka i mitten av juni. Jag har inte sett midnattssolen, det ska bli spännande.
Förutom 30 000 kronor får han även låna kommunens konstnärslägenhet några veckor per år. Kiruna kommun ska även köpa in ett verk i samband med stipendieutställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!