Magisk Norgehistoria

Amerikanska duon Beach house såg ljuset i Norge.NSD samtalade med gitarristen om nya skivan, David Lynch, Woodstock - och om midnattsolen i vårt grannland. - Vi var helt tagna av den, säger Alex Scally.

Fascinerade av midnattsolen. Baltimoreduon Beach house skrev singeln "Norway" efter ett besök i Sveriges grannland i väst. "Som amerikaner tycker vi att Skandinavien är så oerhört exotiskt", säger Alex Scally.

Fascinerade av midnattsolen. Baltimoreduon Beach house skrev singeln "Norway" efter ett besök i Sveriges grannland i väst. "Som amerikaner tycker vi att Skandinavien är så oerhört exotiskt", säger Alex Scally.

Foto:

Kultur och Nöje2010-02-05 06:00
Beach house rosas av unisona kritiker för Teen dream, Baltimoreduons tredje album som släpptes förra veckan.
Alex Scally och Victoria Legrand påbörjade arbetet med låtmaterialet efter att ha turnerat non stop runtom i världen i ett år, vilket påverkade musiken.
- Vi hade blivit rejält trötta på hur vi lät. De gamla sångerna höll tillbaka oss. Det fanns en längtan efter något mer dramatiskt, jämfört med tidigare. Därför skruvade vi upp förstärkarna, fokuserade på större trumljud och en massa cymbaler. Vi älskar trummaskiner men vi försökte göra dem ännu mer levande, berättar Alex Scally per telefon från Baltimore.
Skört och explosivt
Mycket riktigt finns en mer sprakande elektrisk känsla på Teen dream, utan att Victoria Legrands drömska sångmelodier blir överröstade.
- Vi ville kombinera det sköra med det explosiva, vilket krävde mycket jobb. Jag och Victoria är så varsamma. Det tar lång tid att bygga upp låtarna, eftersom vi inte vill välja fel spår musikaliskt.
Skivan spelades in ute på landsbygden i en före detta kyrka i delstaten New York, långt bortom partynätterna i Brooklyn eller på Manhattan.
- Egentligen kändes det mer som en ladugård. En perfekt miljö för musiken. Isoleringen funkade jättebra, vi fokuserade stenhårt.
Faktum är att studion låg i närheten av Woodstock, platsen för musikhistoriens mest berömda festival.
- Men vi vill inte bli associerade med det alls. Vi idoliserar verkligen inte hippiegenerationen, de gjorde massor av dumma misstag.
Inspireras av David Lynch
Beach house musik har alltid haft filmiska kvaliteter, med mångbottnade stämningar som inte är långt från David Lynchs drömvärld.
- Härligt att du tycker det. Jag är ett stort fan av David Lynch, Victoria ett ännu större. Vi drömmer om att få skriva filmmusik och arbeta med en regissör som har samma kapacitet som Lynch.
Musiken du inte visste fanns
Trots deras spartanska sättning - man med gitarr, kvinna på orgel och sång - lyckas Beach house skapa musiken som du inte riktigt visste fanns.
- Vi vill inte vara förutsägbara, undviker klanger som redan har hörts. Vi kan inte skriva en låt med samma ackordföljd som, säg, Hang on Sloopy (60-talsklassiker med The McCoys, reds anm). Det är inte tillräckligt inspirerande för oss.
Synd. Jag skulle älska Beach houses version av "Hang on Sloopy".
- I och för sig, varför inte? Vi kanske borde göra en hel skiva med "oldies"-låtar i våra konstiga versioner.
Fasinerade av Norge
Redan John Lennon gillade Norge, eller åtminstone landets inredningsstil som den skildras i berömda Norwegian wood.
Och hans fascination verkar delas av Beach house. När bandet besökte Sveriges grannland i väst bad en radiostation dem skriva en låt om sina upplevelser - vilket resulterade i delikata singeln Norway.
- Det var mitt i sommaren, solen var uppe hur länge som helst. Vi var helt tagna. Norway representerar en slags fantasivärld. Som amerikaner tycker vi att Skandinavien är så oerhört exotiskt. Jag kan inte ens tänka mig hur mäktigt det måste vara med midnattsolen i norra Sverige...
Kanske ni skulle flytta hit?
- Haha, jag tror inte att vi har tillräckligt med pengar, säger Alex Scally.
Medlemmar: Alex Scally och Victoria Legrand från Baltimore, USA. De är inte ett par.
Diskografi: "Beach house" (2006), "Devotion" (2008), "Teen dream" (2010)
Kuriosa 1: Victoria Legrand är syskonbarn till den franska filmkompositören Michel Legrand.
Kuriosa 2: Alex Scally har i-n-t-e sett "The Wire", den hyllade tv-serien som utspelar sig i Baltimore. "Jag väntar på att drabbas av en hemsk sjukdom, så jag kan ligga i sängen i flera månader och se hela serien"
Konserter i Sverige: 27/2 Stockholm, 2/3 Göteborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!