Lustläsning gäller i sommar

Det är i hängmattan och på stranden som spänningslitteraturen kommer till sin rätt. Lagom till sommar och sol kommer också de flesta kriminalromanerna. Kritikerna Lotta Olsson och Yukiko Duke delar med sig av sina bästa tips.

Lagom till sommar och sol kommer de första kriminalböckerna.

Lagom till sommar och sol kommer de första kriminalböckerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur och Nöje2015-06-22 06:00

Föresatserna, till och med förberedelserna, kan vara nog så ambitiösa. Klassikerna och poesiutgåvorna ligger och väntar varpå man ändå ramlar rakt in i en obskyr kriminalhistoria. Den behöver inte ens vara särskilt bra, har kanske mest ett snyggt omslag, eller till och med ett fult, men väcker plötsligt starkt begär.

Det är i så fall helt i sin ordning, tycker Lotta Olsson, litteraturkritiker på Dagens Nyheter.

– På sommaren ska man läsa det man har lust till, man ska inte tvinga sig att läsa klassiker eller det man missat under året, man ska väl få läsa av lust någon gång i alla fall.

– Folk är så stressade nu för tiden. Och det piggar alltid upp med ett mord, det har jag tyckt sedan "Macbeth".

Thomas Manns "Bergtagen" kommer kanske inte till sin rätt just på en rörig badstrand eller under ångesten på flygplatsen, konstaterar Yukiko Duke, redaktör på tidningen "Vi läser", som tror på variation och situationsanpassad läsning oavsett årstid.

Varken hon eller Lotta Olsson ser någon tendens till avmattning i utgivningen av deckare eller spänningslitteratur, tvärtom blir genren mer dynamisk och varierad. I dag kommer exempelvis fler historiska deckare och mer psykologiskt djuplodande kriminalhistorier jämfört med för 15 år sedan, menar Yukiko Duke.

– Det finns också en större portion av samhällsengagemang och samhällskritik, säger hon och nämner Roslund & Hellström som ett exempel på en författarduo som ständigt frågar sig varför brottslingen blivit brottsling.

Bland sommaraktuella svenska deckarförfattare märks Liza Marklund vars "Järnblod" just kommit ut. Med den avslutas serien om Annika Bengtzon. Kvällspressen hotas av nedläggning, Bengtzon återvänder till barndomens bruksort och till konflikter i det förflutna.

31 juli kommer Leif GW Perssons nya roman, "Bombmakaren och hans kvinna", och i augusti David Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons Millenniumserie, "Det som inte dödar oss".

– Deckarna har rotat sig som en självklar underhållningsgenre, det finns väldigt mycket bra och resten läser man ändå för de säger mycket om Sverige av i dag. Det är lättläst och god underhållning, säger Lotta Olsson.

Under somrarna brukar hon åka landet runt och leta 50-talsdeckare på loppis.

– En gammal John Dickson Carr eller så, det är roligt, han är asbra, en av de bästa. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!